Details
Type: Hotel, nieuwbouw, masterplan
Locatie: Vught, Nederland
Grootte: (fase 1) 1500 m2
Oplevering: (fase 1) September 2017
Opdrachtgever: Joannes Bosco Stichting
Architect: Jeanne Dekkers Architectuur
Directievoerder: Tekton bouwmanagement & advies
Toezichthouder: Promantor bouwmanagment & advies
Aannemer: Bouwgroep Moonen
Constructeur: Van de Laar BV
Installatie: Ingenieurs Bureau Ulehake BV
VUGHT – Binnen een nieuw masterplan wordt van het authentieke Landgoed huize Bergen in Vught gefaseerd een drie-eenheid gecreëerd tussen de oude Villa, de nieuwe Botanica en de omliggende Engelse landschapstuin. De materialisatie van exterieur en interieur is afgeleid van de bosrijke omgeving en de geschiedenis van Landgoed Huize Bergen. Daarbij is gekozen voor duurzame natuurlijke materialen, zoals onbehandeld hout en C2C-gecertificeerde producten. De Botanica is het eerste hotel in Nederland gerealiseerd volgens het duurzame passief-huis principe.
De oude villa vormt het centrum van het landgoed waar de hotelgasten worden ontvangen. In het bos eromheen zijn in de jaren zeventig vergader- en verblijfaccommodaties gebouwd. Deze voldoen niet meer aan de huidige eisen en sluiten niet aan bij de sfeer van het oude landgoed.
Opgave
In 2014 is besloten om Landgoed Huize Bergen klaar te maken voor de toekomst. De jaren zeventig bebouwing verdwijnt en wordt gefaseerd vervangen door een nieuw conferentiehotel. Hierin komen tachtig nieuwe hotelkamers, een vergadercentrum en een nieuwe foyer. Doordeweeks uitermate geschikt voor een conferentie en in het weekend een aangename plek voor de leisure-gasten.
Masterplan
Een door Jeanne Dekkers Architectuur ontworpen masterplan legt de basis voor het gehele terrein, waarin de bestaande villa en het nieuwe landhuis een samenspraak met elkaar aangaan. Een aantal verouderde gebouwen verdwijnt en de nieuwbouw wordt in drie fases gerealiseerd. Het nieuwe masterplan voorziet in een Programma van Beleving waarin de totale beleving van het landschap, de oude villa, het nieuwe landhuis en het interieur worden geconcretiseerd. Dit plan omvat de beleving van de entree, het landschap, de architectuur tot de kleinste details van het interieur.
Uitgangspunten
De nieuwe Botanica maakt verbinding met de oude Villa en het landschap door zichtlijnen en door op een hedendaagse wijze het karakter van het historische te vertalen in de nieuwbouw. In het ontwerp voor de Botanica zullen de bestaande beheerderswoning en bloembinderij een eenheid vormen met de nieuwbouw door de toevoeging van een foyer, een conferentievleugel en een hotelvleugel. De Botanica wordt duurzaam en in nauwe relatie tot de natuur gerealiseerd. Daarnaast worden de principes van passief bouwen toegepast, waarbij een zeer goede isolerende laag en kierdichting worden toegepast om de warmte- en koudelast in te perken. De eerste fase bestaat uit een hotelvleugel, de tweede fase uit de foyer met conferentievleugel en de derde fase bestaat uit een verlenging van de hotelvleugel.
Fase 1
De eerste fase bestaat uit 39 nieuw hotelkamers verdeeld over drie lagen. De gevel is gemaakt van natuurlijke en onbehandelde materialen die op een mooie wijze verouderen; de iroko houten kozijnen vormen een bijzonder ritme in de gevel van onbehandeld larikshout, de gevel wordt beëindigd door markante zinken erkers.
De kleur en materiaalstelling van het interieur zijn ontworpen vanuit het Programma van Beleving en zijn geïnspireerd op het landgoed en zijn geschiedenis. Eikenhout wordt veelvuldig toegepast in combinatie met een karakteristiek kleur- en patroonpallet waardoor er een natuurlijke, warme en luxe sfeer ontstaat.
Het interieur
De entree met een Belgisch hardstenen vloer geeft toegang tot de drie verdiepingen en de trap maakt doorzichten mogelijk richting het bos. De middengang, die de hotelkamer ontsluit, is ontworpen als een bospad; met eikenhouten wanden en een speciaal ontwikkelde tapijtvloer met bladerpatroon.
De houten vloer en het speciaal ontwikkelde behang met tropische planten geven de kamer een warme natuurlijke sfeer met een luxe uitstraling. Het brede houten raamkozijn doet dienst als zitelement en loopt door als werkblad langs de muur. De glazen hanglampen boven de werktafel zijn speciaal voor dit project ontworpen en nemen de kleur aan van het behang. Het hoofdbord en de inbouwkast zijn in hout uitgevoerd evenals de speciaal ontworpen nachtkastjes. De hexagonale wandtegels van de moderne badkamer zijn geïnspireerd op de hexagonale plafondpatronen van de oude Villa.