0.1 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Hout doet het goed op Gevel 2018

Een boom voor elke werknemer

Arvas neemt Alindus over

Limburgse lindeboom wint

ROTTERDAM – Wil je als bedrijf serieus genomen worden en vooral ook toekomstbestendig zijn, dan kun je niet om het milieu heen. Een groen imago is bijna een must om te overleven. Op de vakbeurs Gevel 2018 in Rotterdam Ahoy was dat duidelijk te merken.

Fabrikanten en leveranciers van gevelelementen en aanverwante artikelen, zoals isolatiematerialen en bevestigingsmaterialen als lijmen en schroeven weten wel weg met duurzaamheid. Zonder uitzondering hadden zij hun verhaal klaar op het moment dat het ‘circulair’ of ‘milieuvriendelijk’ betrof. En als het deze onderwerpen betreft heeft hout zeker ook een verhaal. Het materiaal hield zich dan ook uitstekende staande tussen de baksteen, kunststof, metaal en het beton.

Vakbeurs Gevel van dinsdag 23 tot en met donderdag 25 januari trok bijna 5500 bezoekers. De organisatie had, naast de 130 exposanten een interessant nevenprogramma samengesteld en dus was een ritje richting de Maasstad zeker de moeite waard. Ook beursmanager Martin Carlier zag een grote diversiteit en veel onderwerpen voorbijkomen. “Brandveiligheid, afwegingen tussen traditionele en nieuwe materialen, BENG, Nul-op-de-Meter en gebouw- geïntegreerde energieopwekking, circulair ontwerpen en bouwen. Het kwam allemaal voorbij en de uitdaging is om van dat alles een aantrekkelijke, gedetailleerde gevel te maken.”

Wind en waterdicht

Op de stand van Venster Techniek is de aanloop groot. Het bedrijf presenteerde op de beurs de probleemloze deur, de zogenaamde VTS Door. Kees Riemers vertelt: “De deur is wind- en waterdicht en ook nog eens inbraakwerend. Daarnaast blijven alle functies behouden bij een kromtrekkende deur van 8 millimeter, hetgeen warmte- en dus energieverlies voorkomt. De aannemer kan deze deur zelf op de bouw plaatsen. Deze deur is geschikt voor nieuwbouw, maar ook voor renovatieprojecten.”

Stro

De medewerkers op de stand van de Vereniging Strobouw Nederland merken dat er nog veel onbekendheid is en vooral veel vooroordelen zijn met betrekking tot dit biobased isolatiemateriaal. De isolatie, doorgaans in standaarddiktes van 400 millimeter geleverd, laat zich uitstekend combineren met hsb, waarbij de panelen prefab gefabriceerd worden. “Stro zorgt voor CO2 opslag en is een doorlopend hernieuwbare grondstof. Voor de productie van één vierkante meter stro in een passiefhuis is 33 keer minder energie nodig dan voor de productie van dezelfde oppervlakte van bijvoorbeeld polystyreen. Bovendien zorgt stro voor een gezond en behaaglijk binnenklimaat. Je kunt het afwerken met hout, leem of kalk, zowel binnen als buiten. Als je het stro droog verwerkt en tegen regen en vocht beschermt heeft het een levensduur van meer dan 100 jaar. Diverse projecten waarin het stro is verwerkt hebben dat al bewezen.“

Onzichtbaar kozijn

Uiteraard ook van de partij: de Accsys Group. Ditmaal met het onzichtbaar kozijn van onbewerkt Accoya. “De kozijnconstructie wordt niet in, maar achter de gevel gemonteerd. Daardoor is het van de buitenkant nagenoeg onzichtbaar. Het resultaat is een onderhoudsvrij raamkozijn van onbewerkt hout”, vertelt sales manager Willem-Jan Bluyssen, die vervolgens drie voordelen benoemt: “Een voor het zicht egale Accoya houten gevel, in plaats van de ongelijkheid tussen kozijn en gevel die beide op een andere manier vergrijzen en vervuilen. Een gevel die voldoet aan de voorschriften van circulaire bouw, waarbij alle gebruikte materialen volledig te recyclen zijn, omdat zowel gevel als kozijn beide van onbewerkt Accoya zijn. En ten derde, een onderhoudsvrij kozijn zonder te schilderen of schoon te maken, omdat het Accoya hout niet in contact komt met de buitenlucht.” Het ontwerp en de uitwerking van het kozijn maakt de Accys Group in samenwerking met Houtindustrie Bouwman uit Eindhoven.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X