0.4 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Hout-aluminium kozijn

ARNHEM – De kozijnen van Gutmann koppelen een strak aluminium buitenblad aan een houten binnenprofiel. De kozijnen combineren het strakke, onderhoudsvriendelijke aluminium met de warmte van hout.

Geri Eichinger, van Timmerfabriek Den Hollander, is een warm pleitbezorger van het Duitse product. Samen met Burghouwt en collega’s uit de timmerindustrie (waaronder bijvoorbeeld Timmerbedrijf Har Puts uit Maasbracht) werkt Eichinger aan een brede introductie van het Duitse hout-aluminium kozijn in Nederland: “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan het ontwikkelen van een naar buitend draaiend deel specifiek voor de Nederlandse markt, maar dan bijvoorbeeld zonder zichtbare scharnieren zoals bij kunststof kozijnen.”

Geri Eichinger, eigenaar van Timmerfabriek Den Hollander in Noordwijk, is enthousiast over de hout-aluminium kozijnen van Gutmann. Eichingers timmerfabriek deed al een aantal kleine projecten met het Duitse kozijnsysteem: “Onze klanten zijn heel positief over de mix van warm hout binnen en strak, onderhoudsarm aluminium buiten.”

Strakke gevels

De hout-aluminium kozijnen van Gutmann lenen zich volgens Eichinger uitstekend voor strakke gevels: “Ze zijn een goed alternatief voor aluminium- en kunststof kozijnen, met als groot voordeel dat dit kozijn veel beter isoleert. Dit is met BENG in aantocht een belangrijk pluspunt. “Het allergrootste voordeel voor klanten is en blijft echter het onderhoudsarme karakter: het schilderwerk vervalt, terwijl je binnen wel gewoon hout hebt.”

Keuzevrijheid

Ook als vakman is Eichinger te spreken over het product: “De binnenprofielen van hout kun je naar believen kiezen. Het houten deel maak je als timmerfabriek zelf en Gutmann produceert het aluminium deel van het kozijn. Je kunt bij Gutmann alle denkbare kleuren en profielen kiezen – anders dan bijvoorbeeld bij kunststof kozijnen.” Het Gutmann systeem werkt met kunststof clips die op het houten kozijn worden bevestigd. Eichinger: “Daarop monteer je vervolgens het aluminium buitenprofiel. Je hebt dan een kozijn met in feite een luchtspouw. Rubberen profielen voorkomen koudebruggen.”

Introductie in Nederland

Samen met Burghouwt en collega-timmerfabrieken werkt Eichinger momenteel aan een brede introductie van het Gutmann kozijn in Nederland: “Je kan het product uitstekend gebruiken in kleine projecten. We zijn nu druk bezig met de wet- en regelgeving voor toepassing in grotere projecten. In Duitsland, waar Gutmann is gevestigd, is dat al rond. In Nederland hebben we daarvoor een conformiteitsverklaring nodig via SKH of we moeten de verschillen elementen laten testen. Dan kunnen we er mee naar de architecten.”

Details

Eichinger werkt samen met Burghouwt en collega’s ook aan details die specifiek zijn toegesneden op de Nederlandse markt: “In Duitsland is het naar buiten draaiende kozijn bijvoorbeeld niet zo gebruikelijk. Wij zijn nu met Burghouwt aan het kijken naar een naar buitend draaiend deel dat aansluit op de wensen en eisen van de Nederlandse markt.”

Nadere informatie:
Burghouwt
Telefoon: 026 – 368 42 42
www.burghouwt.nl

- Advertisement -

Laatste nieuws

X