0.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Hightech houtzagerijtechnologie

Wie denkt dat het zagen van rondhout een kwestie is van ‘van dik hout zaagt men planken’, heeft het mis. Gespecialiseerde bedrijven maken gebruik van hoogwaardige technologie om optimaal gebruik te maken van het hout en zo min mogelijk ‘grondstof’ verloren te laten gaan. Op de Ligna zijn meerdere partijen aanwezig die de nieuwste technologieën aan het publiek presenteren.

Een volledig geautomatiseerde folieverpakking voor houten verpakkingen, softwareoplossingen voor het optimaliseren van het ronddraaien van houtblokken en analyses van knelpunten en storingen in de behandeling en het transport van hout – dit zijn slechts enkele voorbeelden van het volledige assortiment zaagtechnologie dat te zien is op 27 – 31 mei in hal 25 op LIGNA in Hannover. De focus ligt hier op hoogtechnologische toepassingen voor de behandeling en transport van hout, gericht op het efficiënter en sneller maken van het hele proces.

Geautomatiseerde folieverpakking

SPRINGER Maschinenfabrik zal zijn ED 3000 volautomatische foliewikkelaar voor de eerste keer onthullen bij LIGNA (Hal 25, Stand F26). Ontworpen om verpakking van hout bij zagerijen en schaafmolens efficiënt en zonder menselijke tussenkomst te verpakken, kan de ED 3000 in slechts 60 seconden een volledig pakket van 3-meterplaten in een beschermende kunststoffolie verpakken. De gebruikte polyethyleenfolie biedt een eenvoudige, kosteneffectieve verpakkingsoplossing en is voor 100 procent recyclebaar. Automatische centrering zorgt ervoor dat het wikkelstation en het houten pakket te allen tijde correct zijn uitgelijnd. De film revolver kan maximaal zes rollen bevatten, en deze automatisch afgeven. De hoeken worden in één bewerking ingepakt en dus beschermd.

Optimalisatie

Voordat de eerste snede in een stam wordt gemaakt, moet deze precies in de juiste positie worden geplaatst om maximale opbrengst en minimaal afval te garanderen. Linck is een pionier in technologie om dit werk automatisch te doen. De optimalisatiesoftware van Linck berekent de precieze draaiingshoek van de dimensionale gegevens van een 3D-scan. Op LIGNA 2019 toont Linck (hal 25, stand F25) een verdere ontwikkeling in de vorm van zijn log motion control: een Microtec Truespin-eenheid traceert en brengt de actuele positie van het log in kaart terwijl deze wordt rondgedraaid. Het optimalisatieprogramma van Linck berekent de afwijking van de ideale positie en past indien nodig de positie aan. Hoe nauwkeuriger de stam kan worden gepositioneerd, des te bruikbaarder en verkoopbaarder hout het zal opleveren.

Complete oplossingen

De centrale presentatie van de installatietechniekspecialist Holtec op de LIGNA van dit jaar (hal 25, stand D50) is ingevuld met innovaties voor alle aspecten van de verwerking van stammen. Oplossingen gericht op het verlagen van de bedrijfskosten zijn belangrijker dan ooit – en dit is waar het ‘kettingloze’ concept van Holtec op inspeelt. Elke houtopslagplaats vertrouwt op systemen voor het scheiden en versnellen van het materiaal, vooral ook om kostbare schade te voorkomen. Op de stand zal Holtec zijn Log-runner presenteren, een heavy-duty roller voor het versnellen van logs, evenals verschillende toepassingsscenario’s op basis van kettingloze aandrijftechnologieën.

Ontschorsing

Baljer & Zembrod, brengt zijn nieuw ontwikkelde Type ZE 1105 KH-ringrotorschiller, speciaal voor korten stammen naar LIGNA (hal 25, standaard D35). Dit bedrijf heeft een machine ontwikkeld als antwoord op de vraag van hardhoutzagerijen naar een ringrotormachine die in staat is om speciale houtstammen te ontschorsen die zowel een zeer grote diameter (tot 110 cm) als zeer korte stam (beginnend bij 1,60 m) hebben. Het prototype dat op LIGNA wordt tentoongesteld, wordt na de show in de SEF Huberlant-zagerij in Frankrijk geleverd.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X