4.3 C
Apeldoorn
maandag 26 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

‘Help ondernemers die buiten de boot vallen’

DEN HAAG – MKB-Nederland dringt bij staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat aan op een oplossing voor alle bedrijven die vanwege hun SBI-code of specifieke omstandigheden nog altijd buiten de boot van steunmaatregelen vallen. ‘Maatwerk is nodig zodat ook deze ondernemers kunnen overleven, herstructureren en investeren’, schrijft voorzitter Jacco Vonhof in een brief aan de staatssecretaris.

Vonhof is zeer positief over de drie steunpakketten tot nu toe, maar wijst erop dat er vanuit de achterban nog altijd signalen komen van bedrijven en sectoren die er niet of onvoldoende mee geholpen zijn, terwijl ook zij forse omzetverliezen lijden. Ook initiatieven als www.ikvalbuitendeboot.nl laten dat zien. Voorbeelden zijn logistieke en schoonmaakbedrijven die vooral leveren aan gesloten en getroffen sectoren, toeleveranciers in de luchtvaartsector en dienstverleners rond onderwijs en training. ‘Ook en vooral in de keten van evenementen valt een waslijst aan toeleveranciers buiten de boot omdat ze de ‘verkeerde’ SBI-code hebben, ondanks eerdere uitbreidingen. Dat is voor hen extra zuur nu de regeling TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) is verhoogd en verlengd.’
Als het opnieuw uitbreiden van de lijst SBI-codes geen optie is, wil Vonhof dat er een ‘generiek luik’ komt, zodat ondernemers die een andere SBI-code hebben zich wél kunnen melden wanneer ze door corona meer dan 40 procent omzetverlies hebben.

TVL onvoldoende soelaas

Vonhof noemt in de brief verder bedrijven waarvoor de TVL onvoldoende soelaas biedt vanwege de zeer hoge vaste lasten en hoge omzetverliezen, zoals touringcarbedrijven, riviercruises en discotheken. Ook bedrijven die actief zijn in sectoren waar de omzet gebonden is aan de seizoenen, lopen nog steeds tegen knelpunten aan. Voor bedrijven in zwaar getroffen sectoren als de evenementen- en de reissector pleit de voorzitter van MKB-Nederland voor verdere maatwerkoplossingen in samenspraak met de branches zelf.

Hard maken

“Wij zien dat het kabinet zich hard maakt om ondernemers steun te bieden in deze moeilijke tijden. Nogmaals: wij zijn blij met het derde steun- en herstelpakket. Tegelijk mogen wij niet de ondernemers vergeten die net zo hard worden geraakt”, aldus Vonhof.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X