-0.9 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

HECO doneert schroeven voor houten speeltoestellen

WALDASCHAFF – De Duitse schroevenfabrikant HECO-Schrauben heeft onlangs een pakket van zesduizend schroeven gedoneerd voor de bouw van nieuwe speeltoestellen bij kinderdagverblijf ‘Kinderwelt Waldaschaff’. Het ontwerp en de constructie van de houten speeltoestellen werden uitgevoerd door studenten van de opleiding houtbewerking van de Philipp-Holzman Hogeschool in Frankfurt am Main. Het project omvat een 7,5 meter lang en 2,2 meter breed speelschip en een 3,5 meter hoge vuurtoren.

“Als onderdeel van het eindexamen moesten we zelf een project bedenken”, zegt Jens Möhrlein, die de opleiding volgde. “We waren het er snel over eens dat we nieuwe speeltoestellen voor een kleuterschool wilden maken. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een speeltuin in vorm van een schip en een vuurtoren. Daarna hebben we een kleuterschool of kinderdagverblijf in de buurt van onze school gezocht, die een nieuwe speeltuin nodig had en ons project financieel wilde ondersteunen. Tenslotte gingen we op zoek naar sponsoren voor het project.”

Veiligheidsnormen

Voordat de bouw kon beginnen moesten de studenten zich eerst verdiepen in de bouwwetgeving. Zo was bijvoorbeeld veiligheidsnorm EN 1176 erg belangrijk, waarin algemene veiligheidseisen voor speeltoestellen bij kleuterscholen staan. Voor de constructie is daarom gebruik gemaakt van onbehandeld hout en bevestigingen met roestvrij staal. De studenten besloten acaciahout te gebruiken voor de onderbouw van de toren. Acacia is een veerkrachtig hout, dat zowel flexibel als stevig is. Acacia is aanzienlijk harder dan ander hardhout. Voor de balken van het schip en de planken van de toren hebben de studenten larikshout gebruikt – een van de sterkste, inheemse houtsoorten. Buitenshuis is zowel lariks- als acaciahout duurzaam, zelfs zonder behandeling met houtconserveringsmiddelen.

HECO-schroeven

Naast hoge kwaliteit en duurzaamheid vereisen de veiligheidsnormen roestvrijstalen onderdelen. Daarom besloot Möhrlein contact op te nemen met HECO-Schrauben. Tijdens de constructie van de speeltoestellen werden schroeven met een lengte van 50 en 60 millimeter gebruikt. Het speciale ontwerp van de schroef maakt snelle montage zonder voorboren mogelijk. De schroefpunt met freesribben voorkomt het splijten van het hout. “Dat is een belangrijke voorwaarde voor het bouwen van duurzame speeltoestellen die over tien jaar nog veilig zijn”, zegt Möhrlein.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X