-0.9 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Goede werkomstandigheden in fabriekshal

KATWIJK – Maar hoe zit het met de werkomstandigheden in fabriekshallen en industriële omgevingen? Te hoge temperaturen, tocht of vervuilde lucht gaan ten koste van gezondheid en arbeidsproductiviteit. Colt International brengt deze omgevingen in kaart en gebruikt dat voor een Frisse Fabriek-concept.

Nederland heeft nog steeds veel maakindustrie. Fabriekshallen, voor metaalbewerking, verpakkingsproductie, voedingsmiddelen of distributiecentra waar orderpikkers dagelijks hun werk moeten doen onder omstandigheden die aan de aandacht van de deskundigen ontsnappen. De arbeidsmarkt wordt flexibeler. Dit dwingt werkgevers na te denken over arbeidsvoorwaarden en contractvormen. Werkomstandigheden spelen hierbij een belangrijke rol. Een thermometer om de temperatuur te bepalen, volstaat niet. Het geheel van gebouw, mensen en processen bepaalt de oplossing. Het Frisse Fabriek-concpet is een duurzaam, energiezuinig en modulair systeem dat datadriven continu zorgt voor een optimaal werkklimaat. Hierdoor zijn arbeiders productiever (8%‐11%, WGBC) en is er minder verzuim (± 2%, Milton et al.) Het klimaat in een frisse fabriek heeft een aangename temperatuur en luchtvochtigheid op basis van verse, schone lucht en wordt voortdurend gemonitord en bijgestuurd.

Temperatuur, vervuiling en tocht

De factoren die de werkomstandigheden in fabrieken en productiehallen beïnvloeden zijn onder te brengen in een aantal categorieën. Allereerst temperatuur. Productiemiddelen zoals machines of productieprocessen kunnen veel warmte produceren. Deze hitte kan zich verzamelen in de fabriekshal en onprettig zijn. Productieprocessen leveren vaak ook vervuiling op. Denk aan dampen die vrijkomen bij lassen of verspanen, stof dat in de lucht hangt in zagerijen of bakkerijen, oliedamp van koelolie die wordt gebruikt in machines met veel en snel bewegende delen of geuren die vrijkomen bij (bio)chemische processen. Een laatste probleem in fabriekshallen is tocht. Deze ongewenste luchtstromen worden veroorzaakt door onderdruk die bijvoorbeeld kan ontstaan door afzuiging zonder gereguleerde toevoer, bronafzuiging of temperatuurverschillen.

Integrale aanpak

Het Frisse Fabriek‐concept van Colt pakt deze problemen aan door ze integraal te benaderen en vanuit de oorzaak te werken. Waar de meeste klimaatsystemen een gestandaardiseerde oplossing bieden, is de Frisse Fabriek maatwerk dat is afgestemd op de specifieke situatie ter plekke. Colt hanteert een vast plan van aanpak dat altijd start met een proces van metingen, interviews en analyse. Door middel van computational fluid design (CFD) wordt vanuit die data de meest energie‐efficiënte specifieke Frisse Fabriek‐oplossing ontworpen. Deze bestaat uit een samenspel van natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie, adiabatische koeling, high‐care filtering, ionisatie en een besturingssysteem dat op basis van actuele gegevens voortdurend de optimale balans van de verschillende onderdelen garandeert. Geen aan of uit‐systeem, geen zomer‐ of winteroplossing, maar een modulair uit te breiden all seasons‐concept dat volledig ERP2018‐compliant is. Dit kan door de in de hal geproduceerde warmte waarnodig in te zetten. De aangename werktemperatuur in de hal wordt bereikt door een continu evenwicht tussen gefilterde, eventueel gekoelde buitenlucht en hergebruikte, gezuiverde warme binnenlucht.

Nadere informatie: www.coltinfo.nl

- Advertisement -

Laatste nieuws

X