8.4 C
Apeldoorn
donderdag 29 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Gevel van Accoya hout voor Mortuarium Schiphol

SCHIPHOL – Schiphol opende op 18 november een gebouw met een bijzonder gevelontwerp, gemaakt van het in Arnhem geproduceerde Accoya hout. Het nieuwe mortuarium op de luchthaven heeft een open gevelbekleding, wat diepte creëert. Het gebouw wordt vervaardigd volgens de duurzaamheidsprincipes van Cradle to Cradle en BREEAM.

Deze keuze is gemaakt vanuit de ambitie van Schiphol om in 2030 een ‘zero waste’-luchthaven te zijn. Dit betekent dat alle materialen, producten en grondstoffen die vrijkomen zo hoogwaardig mogelijk worden hergebruikt of gerecycled.
De open gevel bestaat uit een geïsoleerd sandwichpaneel, waarop een frame is gemaakt van Accoya houten balken. Verticale Accoya latten zijn genageld op horizontale regels, die op de panelen zijn gemonteerd. De horizontale regels zijn rondom geschaafd en van binnenuit genageld, waardoor de bevestigingen onzichtbaar zijn. In totaal is er 7400 strekkende meter onbewerkt Accoya geplaatst.

Henk Moen, Moen & Van Oosten Architecten: “De reden dat wij voor Accoya kozen is dat het hout zonder coating kan worden toegepast, zonder dat het gaat kromtrekken of rotten. Ook hoeven de kopse kanten van het hout niet te worden afgedekt, zoals bij traditioneel hout wel het geval is.”

Accoya is bestand tegen houtrot door het modificatieproces, waarbij de houtmoleculen met behulp van azijnzuur bestendig worden gemaakt tegen schimmels en andere organismen. Hierdoor hebben schimmels en organismen geen kans meer om het hout aan te tasten. Accsys Technologies, de producent van Accoya, geeft daarom een garantie van 50 jaar op houtrot in gevelbekleding, ook als het hout onafgewerkt is. Bijkomend voordeel van het productieproces is dat Accoya hout niet meer krimpt en zwelt. Dit betekent dat het lijnenspel op de gevel van het mortuarium gedurende de levensduur altijd exact recht zal zijn. Het gehele productieproces van Accoya is duurzaam, zonder gifstoffen en met zo min mogelijk CO2-uitstoot, de reden dat Accoya het Cradle to Cradle en BREEAM-keurmerk mag dragen.

Het Accoya hout werd geleverd door Koninklijke Dekker Hout.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X