UTRECHT – Belangrijk onderdeel van de BouwBeurs in Utrecht is de uitreiking van de Nederlandse Bouwprijs. De prijs wordt al sinds 1991 elke twee jaar uitgereikt. Inmiddels zijn de genomineerden bekend. De uiteindelijke prijzen worden maandag 4 februari uitgereikt in drie categorieën: Gebouwen, Bouwmaterialen & -systemen en Civiele kunstwerken. Daarnaast gaat er een prijs naar het Talent met Toekomst.
De jury – onder voorzitterschap van prof. dr. Louise E.M. Vet – legde zeventig inzendingen langs de meetlat van People, Planet en Profit. De inzendingen moesten grensverleggend, innovatief en verrassend zijn. Circulair en/of biobased bouwen blijkt bij veel inzendingen een belangrijke rol te spelen. “Wat ons opviel bij de inzendingen is dat circulair ontwerpen en bouwen al flink wordt toegepast”, aldus juryvoorzitter Louise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en hoogleraar Evolutionaire Ecologie (WUR).
Waarom meedoen?
Welke uitdaging ligt er voor de bouwsector? “Om aandacht te krijgen voor het inspirerende bewijs dat duurzaam bouwen prachtig, innovatief en haalbaar is”, zegt Vet. “En met duurzaam bedoel ik dan niet alleen maar energetisch verantwoord. Ook circulariteit is van belang. Waar komen de grondstoffen vandaan, zijn er duurzame materialen gebruikt en kunnen die weer hoogwaardig hergebruikt worden in de toekomst? Maar bij het criterium ‘Planet’ wordt dikwijls vergeten: de meerwaarde voor de omgeving. Een gebouw moet te gast zijn in een landschap, dat ook wordt bewoond door allerlei andere soorten op deze planeet. Hoe wordt daar rekening mee gehouden? Biodiversiteit kan op allerlei manieren integraal worden bevorderd in plaats van vernietigd. Dat alles tezamen is duurzaam bouwen zoals we bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen, in 2011 hebben laten zien”, aldus de juryvoorzitter, die de drijvende kracht achter deze parel van duurzaamheid en architectuur was.
Categorieën
Bij de selectie kwam Vet samen met haar jury-leden uiteindelijk tot een shortlist met nominaties. In de categorie ‘Gebouwen’ zijn The Green House (Ballast Nedam), Biosintrum (Paul de Ruiter Architects) en Circl (De Architekten Cie bv) genomineerd. Bij de categorie ‘Bouwmaterialen & -systemen’ heeft de jury twee kanshebbers geselecteerd. Het circulair beton (New Horizon Urban Mining B.V.) en de circulaire gebiedsontwikkeling SUPERLOCAL – Super Circular Estate in de Parkstad, Zuid-Limburg (HEEMwonen). En bij de categorie ‘Civiele kunstwerken’ selecteerde de jury de hoogwatergeul bij Veessen Wapenveld (ZUS, Zones Urbaines Sensibles) en de biocomposiet fietsbrug over het Van Harinxmakanaal bij Ritsumasyl (Provincie Fryslân).
Talenten
Bij de categorie ‘Talent met toekomst’ gaat de eerste nominatie naar Max Rink & Niels Tilanus voor het project: Regiokantoor Natuurmonumenten. Het tweede talent dat de jury graag onder de aandacht brengt is Saartje van der Made, werkzaam bij Benthem Crouwel Architects voor haar afstudeerscriptie over de Noord/Zuidlijn. En als derde talent noemt Martijn van Gameren, werkzaam bij Paul de Ruiter Architects voor zijn inspanningen bij het Biosintrum, waar hij zich verdiepte in biobased bouwen.