0.4 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Gelamineerde spanten van fineer beeldbepalend bij KASerne

DEN BOSCH – Op het terrein van de voormalige Koning Willem I kazerne in ’s-Hertogenbosch staat sinds kort een hotel- restaurant met een uitnodigend design, De KASerne. De houten Kerto LVL-spanten, in combinatie met glas zijn beeldbepalend bij het ontwerp.

Ooit heerste er militaire precisie, stonden er rupsvoertuigen, dikke muren en dito betonnen vloeren. De voormalig kazerne was niet zomaar te koop. Er moest een toegevoegde waarde zijn voor het gehele toekomstige park. Met behoud van een uniek karakter is hier nu een plek gerealiseerd waarbij ontmoeten in een ‘laid- back’ sfeer centraal staat. Een plek gelegen tussen de bruisende Bossche binnenstad en het natuurgebied De Gement. Verfrissend en in het oog springend is de aan het gebouw verbonden orangerie. Een ruimte van 380 vierkante meter die is opgetrokken uit houten spanten, voornamelijk omhuld is met glas en industrieel design ademt.

Drie-scharnier-spanten

Opdrachtgever wilde ‘iets anders, iets nieuws’ voor zijn nieuwe zakelijke uitdaging. Samen met de architect en aannemer Hobo koos hij bewust voor een dragende constructie van houten Kerto-LVL spanten en een glazen omhulsel. De spanten zijn zogenaamde drie-scharnier-spanten. Toepassing van Kerto geeft een grote mate van vrijheid in ontwerp en de mogelijkheid van het toepassen van grote overspanningen. Het hoogwaardige basismateriaal leent zich voor zeer slanke en stijve kolommen en liggers. Door de hoge dichtheid en de dwars fineren in Kerto-Q hebben ook de hoekverbindingen een zeer hoge sterkte. Dit zorgt dat niet de verbindingen maar de overspanning met bijbehorende stijfheid maatgevend is. Daarnaast is er relatief weinig hout nodig omdat de spantbenen als een ´holle doos-constructie´ worden opgetrokken. De spanten werden volledig geprefabriceerd, zodat de constructie relatief snel kon worden geplaatst.

De verbindingsconstructie is uitgevoerd in verzinkt staal, waarbij de stabiliteit wordt behaald door een samenspel van moment vaste verbindingen van de houten spanten in combinatie met stalen Willems Ankers in de achtergevel en het dak.

Gelamineerd fineerhout

Kerto is hoogwaardige gelamineerd fineerhout. Het kan op ontelbare wijzen worden toegepast; van dakbeschot tot nokgording en van vloer tot wand. Het product is 2,5 keer sterker dan standaard balkhout en 1,5 keer sterker dan constructietriplex. Door de industriële productie heeft het materiaal daarnaast een hoge maatvastheid. Het materiaal kan eenvoudig bewerkt worden, is relatief licht van gewicht en PEFC gecertificeerd. Het is beschikbaar in lengtes tot en met 24meter. Het hout werd geleverd door Metsä Wood.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X