0.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Gebaren op de bouwlocatie

APELDOORN – Een ‘Bijspijkerspel’ moet mede voorkomen dat bouw- en projectlocaties nog jaren in de top 3 staan van de meest onveilige werkplekken. Om de veiligheid te verbeteren, is ‘Bouwspraak’ in het leven geroepen: 27 simpele hand- en armgebaren die werknemers kunnen gebruiken om te communiceren. Het Bouwspraak Bijspijkerspel moet ervoor zorgen dat bouwplaatsmedewerkers en monteurs de gebaren goed leren kennen en onthouden.

Veel ongevallen zijn te voorkomen door betere communicatie. Omgevingslawaai, verschillende nationaliteiten en veel werkzaamheden tegelijkertijd zorgen ervoor dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Als laatste redmiddel is Bouwspraak te gebruiken om iemand te waarschuwen. Met simpele en herkenbare hand- en armgebaren kan iedereen op de bouw- of projectlocatie met elkaar communiceren.

Onderdeel van vakmanschap

Het Bouwspraak Bijspijkerspel is een spel waarbij de speler in een zo snel mogelijke tijd, zoveel mogelijk vragen goed moet beantwoorden. De speler ziet een bord of een animatie waarin een gebaar wordt voorgedaan, waarna de speler kan kiezen uit drie antwoorden. Het spel is een jaar lang te spelen en er zijn verschillende prijzen te winnen, waaronder een bbq voor alle collega’s en een reischeque. Het spel is te spelen via: www.bouwspraak.nl/bijspijkerspel.
Bouwspraak is een initiatief van Koninklijke Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, Vereniging van Waterbouwers, WoningBouwersNL, FNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen. Doel is dat de hand- en armgebaren onderdeel van ieders vakmanschap worden.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X