3.1 C
Apeldoorn
dinsdag 27 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

FSC Nederland presenteert Bosberekentool

Een boom voor elke werknemer

Arvas neemt Alindus over

Limburgse lindeboom wint

UTRECHT – FSC Nederland presenteert de Bosberekentool, die weergeeft welk oppervlak bos wordt beschermd wanneer in een project FSC-hout wordt toegepast. Daarmee wordt voor gemeentes, aannemers en woningbouwcorporaties inzichtelijk wat de keuze voor FSC-hout oplevert. Het laat vooral zien hoe effectief het gebruik van tropisch FSC-hout is voor bescherming van tropische bossen.

De hoeveelheid FSC-hout dat voor een project gebruikt is, kan in de tool worden ingevuld. Vervolgens berekent de tool hoeveel oppervlakte FSC-gecertificeerd bos hiervoor nodig is en daarmee effectief wordt beschermd. Toepassing van tien kuub tropisch FSC-hout in een fietsbrug betekent dat ongeveer een hectare tropisch bos beheerd kan worden volgens de FSC-regels. De tool biedt de keuze uit tropisch hout en ‘noordelijk’ hout.

Uitleg

Bomen kappen in de tropen en toch het bos beschermen lijkt een tegenstelling, maar dat is het niet. Een FSC-gecertificeerd bos wordt opgedeeld in percelen, ofwel jaarvakken. Uit een perceel wordt maar een beperkt aantal bomen gekapt, in een tropisch FSC-bos vaak maar één of twee bomen per hectare. Hierna wordt het gehele perceel gemiddeld 30 jaar met rust gelaten om te herstellen. Zo blijft het bos gezond. Het jaar daarop wordt hout geoogst in een ander perceel van het bos. Hoe meer duurzaam hout gebruikt wordt in projecten, hoe groter het totale gebied dat waarde gegeven kan worden als bos en dus behouden blijft. En omdat in een tropisch bos maar heel selectief wordt geoogst, leidt de toepassing van een kleine hoeveelheid tropisch FSC-hout al tot een flink areaal duurzaam beheerd bos.

De uitgangspunten

Uit opbrengstgegevens van verschillende FSC-concessies in Midden-Afrika, Brazilië en Suriname komt naar voren dat een oppervlakte van ruim 1.000 m2 (0,1 hectare) tropisch bos een gemiddelde opbrengst geeft van één kubieke meter hardhout. Veel meer oogsten is niet conform de FSC-regels. Omdat de oogstmogelijkheden per hardhoutsoort kunnen verschillen is uitgegaan van gemiddelden. Uit een perceel noordelijk FSC-gecertificeerd bos kan meer hout worden geoogst, omdat deze bossen veel minder kwetsbaar zijn voor verstoring dan tropisch bos.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X