0.4 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

FSC®-keurmerk geldt ook voor deuvels, stokken en lamello’s

Een boom voor elke werknemer

Arvas neemt Alindus over

Limburgse lindeboom wint

De vraag naar FSC-gecertificeerde producten heeft de afgelopen jaren een flinke vlucht genomen. Eigenlijk doen alle leveranciers van houten producten er goed aan om dit predicaat te verwerven.

Duurzaamheid. Het hoort als een tweede natuur onderdeel van ieder bedrijf te zijn, zo weet ook Geert Nefkens van GN Kantentechniek. En dus vroeg ook hij het FSC-certificaat (FSC-C016391) aan. Een traject waarbij zijn bedrijf en producten aan diverse voorwaarden moest voldoen.

Nefkens is trots het certificaat binnen te hebben en kijkt met een tevreden lach terug. “Het product dat je binnenkrijgt en dus als leverancier weer doorverkoopt, dient FSC-gecertificeerd te zijn. Tevens moet de prijs voldoen aan de regels, maar is het tevens verplicht om een draaiboek bij te houden. Hierin zijn alle richtlijnen verwerkt. Tenslotte moet ook het voorraadbeheer op orde zijn. Dus is het verboden om FSC-gecertificeerde producten te mengen met producten die het keurmerk niet dragen. Mijn klanten kunnen in het register precies zien welke producten gecertificeerd zijn. Dat geldt voor de deuvels, stokken en de lamello’s. Zo geef ik de FSC-claim als het ware aan de klant door.”

En juist dat laatste aspect is van groot belang, aldus Nefkens. “Die ketting mag niet doorbroken worden. Ik ben een schakel van de ketting. Zelf controleer ik mijn leveranciers en mijn klanten controleren mijn producten. Dan letten we op facturatie, inkoop, voorraadbeheer. Alles moet kloppen. Wat ik uitlever mag mijn klant dus weer gebruiken als een 100 % goedgekeurd FSC-product. Door mij te controleren kunnen zij aantonen: kijk, ik heb FSC ingekocht. Zo blijft de ketting gesloten. Ja, dat is noodzakelijk want er zijn helaas partijen in de markt die onrechtmatig gebruik maken van dit keurmerk. Dus alle controles zijn niet zonder reden.”

Overigens is het goed om te weten dat als het product FSC-gecertificeerd is, maar de leverancier zelf niet, dat dan de keten verbroken is. “Ja, ook dan is er sprake van onrechtmatig gebruik. Overigens zegt dit keurmerk niets over de kwaliteit van de producten. Vanzelfsprekend geldt dit eveneens voor ons fineer. Ook daarvoor hebben we meerdere gecertificeerde leveranciers. Wij zijn inmiddels meer dan kantenspecialist. Adviseren blijft een essentieel onderdeel van mijn werk. Daar hoort het advies over goed gecertificeerd hout ook bij.”

- Advertisement -

Laatste nieuws

X