0.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Finti opent nieuwe fabriek

HAAKSBERGEN – Nederland is een nieuwe fabriek rijker op het gebied van houtverduurzaming. Finti prepareert Scandinavisch vurenhout en voorziet het, zo stelt het bedrijf, van betere eigenschappen dan tropisch hardhout. Finti wordt toegepast in kozijnen, ramen, deuren en gevelbekleding. Het bedrijf 16 april opende in het Overijsselse Haaksbergen een nieuwe fabriek.

Door een unieke thermische behandeling krijgt Finti-hout de levensduur van een huis, hoeft het pas na 12,5 jaar te worden overgeschilderd en heeft het een hoge isolatiewaarde van 0,095 Lambda (gemeten in een SHR test). Daarmee isoleert Finti aantoonbaar tot wel 58 procent beter dan tropische houtsoorten.

Roy Hofsté, DGA Finti: “Finti is de enige houtsoort die nu al voldoet aan alle mogelijke keurmerken , zoals KOMO, PEFS, FSC en politiekeurmerk Veilig Wonen, maar ook al aan de nieuwe verplichte Europese 2020 isolatie-eisen. Omdat Finti zo’n uniek product is, hebben we het inmiddels in patenten kunnen vastleggen. Tevens zijn we bezig om Finti cradle-to-cradle te certificeren. Ook is Finti partner in het nieuwe Vihrea concept, een unieke samenwerking van marktleiders om woningen en gebouwen zo natuur- en onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken met duurzame en innovatieve kozijnen, ramen en deuren die gebruik maken van chips, app en software.”

Productieproces

Nederland heeft met Finti de primeur van een houtfabriek met een uniek en uiterst verantwoord productieproces dat het Finse naaldhout haar superieure eigenschappen geeft en waarin een MRI scanner iedere defect in het hout opspoort zodat het kan worden verwijderd. Het proces begint in de Finse productiebossen waar het vurenhout zorgvuldig wordt geselecteerd op een stamdiameter van minimaal 70 centimeter voordat het wordt gekapt en verscheept naar Haaksbergen. Daar wordt het hout met een speciaal procedé verwarmt en gekoeld zodat de celstructuur veel hechter wordt en het hout zijn unieke eigenschappen krijgt. Met een speciale MRI-scanner worden de kleinste knoesten en scheuren gedetecteerd om deze vervolgens eruit te zagen. De goede stukken die zo overblijven worden verbonden door middel van vingerlassen en lamineren.

Energieverbruik

Van de energie, die nodig is voor het thermisch modificeren, wekt Finti meer dan 70 procent op uit restmaterialen, bijvoorbeeld uit schors en zaagafval. Zo ontstaat een zogenaamd ‘gesloten circuit’. Bovendien is de productie volledig vrij van gevaarlijke en milieubelastende zuren en andere chemische/schadelijke verduurzamingstoffen.

Finti kan ook moeiteloos worden ingepast in ieder productieproces, zonder aanpassing van machines of beitels. Dit betekent lagere kosten, gemak en tijdwinst. Finti wordt momenteel al gedistribueerd door Houthandel Koninklijke Jongeneel en Heuvelman Hout.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X