9 C
Apeldoorn
vrijdag 1 maart 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Enthousiast over Eucalyptus Cloeziana

DEN HAAG – Houtimporteur Wood Solutions uit Den Haag is actief in de weg- en waterbouw (GWW). Het bedrijf zoekt doorlopend naar duurzame houtsoorten die ongevoelig zijn voor houtrot, schimmel of ongedierte en kijkt daarbij vooral naar rond- en gezaagd eucalyptushout. En dat alles voorzien van FSC. Nog altijd worden nieuwe toepassingsmogelijkheden gevonden.

Eind 1999 importeerde Jip Margadant, eigenaar van Wood Solutions, de eerste Eucalyptus Cloeziana voor de GWW. Eerst nog werd de import beperkt tot gezaagd hout, maar al snel werden ook Cloeziana-palen geïmporteerd. Dit rondhout was een interessant alternatief, omdat het goedkoper en kwalitatief goed hout betrof. Wat opvalt is dat het eucalyptushout uit Zuid-Afrika, niet de plaats waar het van nature groeit. De natuurlijke habitat voor eucalyptushout is te vinden in andere delen van de wereld, maar in 1880 werden de eerste eucalyptusplantages al in Zuid-Afrika aangelegd. In eerste instantie om de stoomlocomotieven van brandstof te voorzien en om de mijnen te bevoorraden met stuthout. Later volgden andere toepassingen, onder andere voor de huizenbouw.

De eerste Cloeziana-rondhoutpalen staat al ruim 20 jaar in Nederlandse wateren zonder noemenswaardige aantasting. Ook in Zeeland, de provincie die op grote schaal te maken heeft met paalworm, is men onder de indruk van de prestaties.

Optimaal gebruik

In 2008 zette Wood Solutions een lokale Zuid-Afrikaanse inkoopmaatschappij op: Margadant Wood cc. Deze organisatie houdt zich bezig met de inkoop van het FSC-gecertificeerde hout Cloeziana. Margadant Wood heeft in Zuid-Afrika een aantal plekken waar het zelf hout aanplant. Ook kijk het bedrijf naar andere eucalyptussoorten, waarvan de houtduurzaamheidseigenschappen bekend zijn. Bomen die bijvoorbeeld goed gedijen op arme grond en goed groeien, ook bij weinig regenval. Bij de zoektocht en de aanplant worden de belangen van de plaatselijke bevolking niet uit het oog verloren. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar optimaal gebruik van de hele boom en gezocht naar toepassingen, ook op de lokale markt. Te denken valt daarbij aan bijvoorbeeld paaltjes voor de fruitteelt en wijnbouw. Daarnaast is Wood Solutions ook op zoek naar andere alternatieve manieren om Cloeziana toe te passen. Zo blijkt het hout uitstekend geschikt om de kern te verwijderen en als omhulsel te dienen voor bijvoorbeeld een metalen kern. Daarbij valt te denken aan lantaarnpalen, maar ook aan houten staanders voor horecatenten.

Nadere informatie: Woodsolutions.nl

- Advertisement -

Laatste nieuws

X