1.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Energierekening voor ondernemer stijgt per 1 juli verder

Een boom voor elke werknemer

Arvas neemt Alindus over

Limburgse lindeboom wint

AMSTERDAM – De variabele gas- en stroomprijs bij de twee grootste zakelijke energieleveranciers van Nederland stijgen per 1 juli verder, blijkt uit onderzoek van zakelijke energievergelijker Minder.nl. De stijging komt bovenop de al hogere energierekening die ondernemers betalen sinds 1 januari dit jaar.

Gezien de stijging van de energietarieven op de groothandelsmarkten voor energie (ICE Endex en APX) in de afgelopen maanden, lag het in de verwachting dat de variabele tarieven zouden stijgen. Nuon en Eneco bevestigen de verhoging, maar verrassend genoeg blijven de tarieven bij Essent gelijk waardoor een ondernemer bij deze leverancier geen extra kosten kwijt is.

Een grote ondernemer, denk aan een bakkerij met een gemiddeld verbruik van 50.000 kWh stroom en 8.000 m3 gas, is met een variabel energiecontract bij Eneco straks in totaal op jaarbasis 461 euro meer kwijt: 294 euro voor stroom en 167 euro voor gas. Bij Nuon stijgen de variabele leveringskosten in totaal met ruim 220 euro: 170 euro voor stroom en 51 euro voor gas. Voor een ondernemer met een kleiner energieverbruik stijgt de rekening eveneens bij Eneco en Nuon. Denk aan een retailwinkel met een gemiddeld verbruik van 6.500 kWh stroom en 2.000 m3 gas. Straks betaalt deze ondernemer bij Eneco voor zijn stroomverbruik 38 euro meer en voor gas 42 euro, opgeteld komt dit neer op 80 euro. Bij Nuon stijgen de variabele leveringskosten voor stroom met 22 euro en voor gas met 13 euro, samen 35 euro.

Er zijn belangrijke redenen voor de stijgende energieprijzen. Een daarvan is politiek gedreven. Zo stapte Trump uit het Iran-akkoord. Dit heeft de prijs van olie doen opleven en daarmee ook de stroomprijs. Daarnaast is er vanuit China een hoge kolenvraag en is de prijs om CO2 uit te mogen stoten voor energieleveranciers toegenomen. Dit zijn bijvoorbeeld drie factoren die zorgen voor een hoger variabel stroomtarief. De gasprijs is onder andere gestegen door de grote vraag naar gas tijdens onze strenge winter van het afgelopen jaar.
“Deze stijging is wederom een tegenvaller voor de ondernemer, want vergeet niet dat begin dit jaar de complete energierekening ook al flink omhoog ging”, vertelt Rob Leek, eigenaar van Minder.nl. “Wat overigens opvalt is dat het per zakelijke energieleverancier behoorlijk verschilt wat de variabele tarieven doen. Bovendien stijgt bij Nuon het variabele tarief minder sterk ten opzichte van de tarieven op de groothandelsmarkt. Dit heeft met het inkoopmoment van de energieleveranciers te maken.”

- Advertisement -

Laatste nieuws

X