8.2 C
Apeldoorn
donderdag 29 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Economisch beeld iets minder positief

VOORBURG – Het conjunctuurbeeld is in maart wat minder positief dan een maand eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Toch blijven 11 van de 13 indicatoren beter dan hun langjarige trend.

Wat opvalt is dat het vertrouwen van consumenten negatiever is dan in de voorgaande maand, terwijl het productenvertrouwen in februari steeg. Het producentenvertrouwen ligt boven het langjarig gemiddelde, terwijl het consumentenvertrouwen iets onder dat langjarig gemiddelde ligt. Het volume van de goederenexport was in januari 7.2 procent hoger dan in januari 2018. Een maand eerder kromp de uitvoer. In januari groeide vooral de export van aardolieproducten en machines. Daarentegen kromp de export van elektrotechnische apparatuur.

In januari was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 4,9 procent groter dan in januari 2018. De groei was groter dan in de voorgaande maand. Vooral in woningen, bedrijfsgebouwen en machines is meer geïnvesteerd dan een jaar eerder. De gemiddeld dagproductie van de Nederlandse industrie was in januari 0,1 procent hoger dan in januari 2018. In december kromp de productie voor het eerst in ruim drie jaar. De productie van de metaalproductenindustrie groeide het sterkst in januari 2019.

Het aantal faillissementen is in februari met 32 afgenomen. In januari daalde het aantal faillissementen met 45.

Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen is in het vierde kwartaal van 2018 met 62 duizend toegenomen tot 10,5 miljoen banen. In een jaar tijd zijn er nu 329 duizend banen bijgekomen. Vanaf het tweede kwartaal van 2014 zijn er nu 329 duizend banen bij gekomen. Werknemers en zelfstandigen werkten in het vierde kwartaal in totaal 3,4 miljard uur. Dit is, gecorrigeerd voor het seizoen, gelijk aan een kwartaal eerder. De spanning op de arbeidsmarkt is wel toegenomen tot een nieuw hoogtepunt. In het vierde kwartaal van 2018 waren er 80 vacatures per 100 werklozen. Het vorig record dateerde van voor het begin van de crisis, toen er gemiddeld 79 vacatures waren per 100 werklozen.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X