8.2 C
Apeldoorn
donderdag 29 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Duurzame ontwerpwedstrijd krijgt meubelmakers het bos in

Een boom voor elke werknemer

Arvas neemt Alindus over

Limburgse lindeboom wint

UTRECHT – De tweede editie van de Nederlandse FSC Design Award is van start gegaan. Meubelmakers op Nederlandse mbo-scholen worden uitgedaagd om Hollands beukenhout een fris imago te geven. De winnaar mag onder professionele begeleiding aan de slag met een limited edition van zijn of haar ontwerp. Met de FSC Design Award 2018 willen FSC Nederland en Staatsbosbeheer leerlingen enthousiasmeren voor lokaal duurzaam hout, en beukenhout in het bijzonder.

De aftrap van de wedstrijd vond plaats in het FSC-gecertificeerde Mastbos in Breda, waar leerlingen van Summa College Eindhoven en het Hout- en Meubileringscollege Amsterdam en Rotterdam rondgeleid werden door boswachters van Staatsbosbeheer. Meubelmakers mogen namelijk nog best wat vaker het bos in, vindt Annemieke op ‘t Hof van Staatsbosbeheer. “Deze groep werkt elke dag met hout, maar de verbinding met het bos voelen zij niet altijd even sterk. Dat is jammer, want wie het hele plaatje ziet, doet inspiratie en inzichten op en maakt dan andere overwegingen.” Zo richt de FSC Design Award zich dit jaar specifiek op Hollands beukenhout. “De beuk groeit veel in ons land, maar we benutten haar hout nog niet in de volle breedte. Dat terwijl het een harde, goed bewerkbare houtsoort is. Daarvan kunnen we ook meubels maken.”

Met de Design Award willen de organisaties ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van duurzaam design. Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland: “We zien dat de verduurzaming van materialen steeds belangrijker wordt in de meubelsector. Het mooie aan hout is: het is al een duurzaam materiaal. De fabriek voor Hollands hout is namelijk gewoon het bos om de hoek. Met de FSC Design Award willen we hier op een frisse manier aandacht aan geven.”

‘Mother Nature’

Aan de hand van het thema ‘Mother Nature’ daagt de organisatie leerlingen uit om zich te laten inspireren door de natuur en alles wat zij ons biedt. Inschrijving is open voor mbo-leerlingen meubelmaken en aanverwante studies. In juli wordt de winnaar bekendgemaakt. De FSC Design Award is een project van FSC Nederland en is dit jaar in samenwerking met Staatsbosbeheer, Intratuin, Binthout en Ontwerpstudio van Swam.

Nadere informatie en inschrijven: fsc.nl/designaward.

Vorig artikel
Volgend artikel
- Advertisement -

Laatste nieuws

X