0.1 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Duitse export rondhout zakt in

SEATTLE – Duitsland zette in het eerste kwartaal van 2020 de lijn van afgelopen jaren door. Ook in Q1/2020 exporteerden onze oosterburen een record aantal kuubs (softwood) rondhout. 50 Procent daarvan ging naar China. En toen maakte de werled kennis met Covid-19.

Dat blijkt uit cijfers van Wood Resources International. De Duitse rondhoutmarkt blijkt in grote mate afhankelijk van export. Dat brengt risico’s met zich mee, want door de opkomst van het corona-virus zagen veel zagerijen zich genoodzaakt te stoppen met de productie. Ook de inlandse markt zakte in, hetgeen resulteerde in een forse prijsdaling. De prijzen variëren overigens sterk per regio en zijn ook afhankelijk van de beschikbaarheid en het hout ter plaatse. Ook de aantastingen van het hout door de bastkever en de letterzetter heeft invloed op de kwaliteit van het hout en dus ook op de prijs. Aan het eind van het eerste kwartaal van 2020 waren de prijzen al zo ver gezakt dat ze niet langer toereikend waren om de productiekosten te dekken.

De export van rondhout steeg de afgelopen vijf jaar van 2.1 miljoen kubieke meter in 2014 tot 7.4 miljoen kuub in 2019. China is daarbij de grootste afnemer. 50 Procent van de export gaat naar deze Aziatische grootmacht. Van januari tot april 2020 ging 2.4 miljoen kuub op het schip richting de Chinese havens. Tot 2017 werd er bijna nog geen Duits hout verscheept naar bestemmingen buiten Europa.

Vorig artikel
Volgend artikel
- Advertisement -

Laatste nieuws

X