8.4 C
Apeldoorn
donderdag 29 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Drijvend kantoor van hout

Trendy houtsoorten

Bankzitten in stijl

ROTTERDAM – Floating Office Rotterdam (FOR), het nieuwe drijvend kantoor voor de Global Commission on Adaptation (GCA) opent in het najaar van 2020. Het kantoor is gelegen aan een steiger in de Rijnhaven voor een periode van 5 tot 10 jaar.

De huisvesting van de GCA in een drijvend kantoorgebouw van hout is uniek in de wereld. Het ontwerp beschikt over een breed scala aan state-of-the-art duurzaamheidsmaatregelen.

De GCA is een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank en wordt voorgezeten door voormalig VN-voorzitter Ban Ki-moon, Microsoft-oprichter Bill Gates en de algemeen directeur van het IMF, Kristalina Georgieva. De GCA ontwikkelt en deelt kennis over het veranderende klimaat in de wereld en hoe daarop ingespeeld kan worden.

Het gebouw representeert de wereldwijde missie op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie en circulariteit; begrippen die zowel de GCA, de stad Rotterdam en Powerhouse Company omarmen. Het kantoor is zelfvoorzienend en volledig energieneutraal. Zo vervult het kantoor met een oppervlakte van circa 3.000 vierkante meter een voorbeeldfunctie. De GCA is immers ambassadeur van duurzaamheid.
“Terwijl het klimaat verandert, vormen extreme weersomstandigheden en een stijgende zeespiegel nieuwe uitdagingen voor architecten. Dit ontwerp met veerkrachtige functies is economisch zinvol en speelt in op de gevolgen van klimaatverandering. Ik ben verheugd dat de GCA wordt gehuisvest in een gebouw dat baanbrekend klimaatbestendig ontwerp. Ik hoop dat het anderen inspireert”, zegt Professor Dr. Patrick Verkooijen, CEO van de GCA.

Hout

FOR wordt grotendeels gebouwd van hout en kan gemakkelijk gedemonteerd en hergebruikt worden. Het gebouw is hiermee klaar voor de circulaire economie. Het gebruik van hout als materiaal voor de hoofdconstructie vermindert de koolstofvoetafdruk van het gebouw aanzienlijk. De drijvende bakken waarop het houten kantoor wordt gebouwd, fungeren als een grote warmtewisselaar en verzorgen op deze manier de koeling van het gebouw met het water van de Rijnhaven. Met behulp van zonnepanelen op het licht schuine dak wordt voldoende energie opgewekt om het gebouw zelfvoorzienend te laten zijn. De uitkragende vloeren van het gebouw zorgen voor permanente zonwering en door grote ramen straalt er tegelijk veel daglicht het kantoor binnen. Op de begane grond komt er een publiek toegankelijk restaurant met een groot buitenterras met een speciale toevoeging van een zwembad in de Maas.

In april 2020 begint de bouw van het kantoor op het terrein van Van Leeuwen aan de Maashaven waarna het versleept wordt naar de Rijnhaven. Verwacht wordt dat burgemeester Aboutaleb en voorzitter GCA Ban Ki-moon in oktober 2020 het kantoor openen tijdens de internationale Summit on Adaptation die dan in Nederland plaatsvindt.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X