0.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Design District: geen product zonder verhaal

ROTTERDAM – Design District, het vakevenement voor de interieurbranche in de Van Nelle Fabriek Rotterdam is ieder jaar weer een genot voor de houtliefhebber. In de twee grote hallen waren het op 6, 7 en 8 juni vooral de meubelfabrikanten die lieten zien wat er zoal nieuw ontwikkeld wordt op het gebied van meubilair. Achterin hal 2 kwamen de liefhebbers van hout aan hun trekken.

Maar liefst 7.618 bezoekers wisten de weg naar de Van Nelle Fabriek te vinden. Veel bekende een vooraanstaande meubelmerken presenteerden hun nieuwste ontwerpen. Wat vooral opvalt is dat circulariteit, hergebruik milieubewustheid belangrijke elementen zijn. Er is geen product waar niet een goed (lees: milieubewust, energiebesparend, circulair) verhaal bij verteld wordt. Neem bijvoorbeeld de prachtige tafels, banken en kasten van gerecyclede skateboards. Danilo Nedic, is designer en owner van Focused skateboard woodworks, een van origine Rotterdamse ontwerpstudio. Hij ontwerpt de producten die inmiddels hun weg weten te vinden over de hele wereld. Zo ontwierp Nedic in samenwerking met Scott Edwards Architecture (Porland USU) een 12 meter lang blad voor een bar. Hij gebruikte hier maar liefst 400 gerecyclede skateboards voor. Het principe is simpel. Nedic koopt de skateboards op en verzaagt en verlijmt ze tot de gewenste producten. Omdat een skateboard is opgebouwd uit verschillende lagen kunststof, gecombineerd met hout, ontstaat een steeds weer andere kleurcombinatie en is dus altijd sprake van unieke producten. Zo ontwerpt Nedic tafelbladen, barkrukken, zitbankjes en bijzettafels. Van het restmateriaal maakt hij bijvoorbeeld onderzetters.

Ook de producten van Hanco Ravelli trokken de aandacht. Hij ontwierp bijvoorbeeld ‘Moon’ een rank ogende knock-down bijzettafel met een hoogte van 50 centimeter. Ravelli noemt zijn ontwerpen ‘mieterse meubels’. De bijzettafel is licht gewicht en snel in elkaar te zetten. Een ander opvallend product is een kruk. Ravelli probeert de beursbezoekers te verleiden om plaats te nemen op de kruk (die oogt als een soort stokpaard, maar dan iets groter). Met de kruk is het eenvoudig om op elke plek en op elk moment te gaan zitten.

Nog een goed verhaal: de modulaire kasten en het kledingrekken van PeliDesign. Alexander Pelikan ontwerpt de producten van resthout dat zagerijen dat hij vervolgens droogt en gebruikt bij zijn kasten. Het vaak onbekante hout in combinatie met metalen frames geeft de producten een mooie natuurlijke en industriële uitstraling. De kasten en kledingrekken worden modulair en klantspecifiek samengesteld.

Opvallend ook het meubilair van Accoyahout dat onder de naam Acctable op de markt wordt gebracht. De touwbank, de ronde tafels (verkrijgbaar met diverse onderstellen) en de tuintafels (met lengtes tot 4 meter) worden ontworpen door Anton Mijs, Nils Verweij en Marcel Vroon. Het meubilair is ontworpen voor buiten, maar misstaat zeker niet in een serre, op kantoor, wachtkamer of gewoon in de woonkamer.

Nadere informatie:
www.focused.nu
www.hancoravelli.nl
www.pelidesign.com

- Advertisement -

Laatste nieuws

X