9 C
Apeldoorn
vrijdag 1 maart 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Derix neemt gebruikte bouwelementen terug om circulair te bouwen

LIERDERHOLTHUIS – Als fabrikant van gelamineerd hout en kruislaaghout (X-LAM) voor duurzame houtconstructies zet de Derix-groep zich in voor de bescherming van het milieu. Nu zet Derix een verdere belangrijke stap in de richting van klimaatbescherming en circulariteit; het bedrijf maakt de terugname van gebruikte houtelementen per direct de norm voor zijn klanten.

Johan Borreman, vestigingsmanager van Derix Nederland, verklaart deze stap: “Wij werken met het meest duurzame bouwmateriaal dat er is: hout. Hout is de enige grondstof die weer aangroeit en bovendien CO2 opslaat. Hoe langer het hout als bouwmateriaal wordt gebruikt, des te langer blijft de CO2 opgeslagen. Daarom willen wij vanaf nu, indien mogelijk, onze houten bouwelementen na gebruik weer terugnemen en ze voor andere houtconstructies hergebruiken.”

Met de invoering van deze zogenaamde terugnameplicht geeft de Derix-groep gehoor aan de oproep om meer circulair te bouwen. Deze toekomstgerichte manier van bouwen gaat maximaal zuinig om met grondstoffen, omdat de grondstof slechts eenmaal hoeft te worden verkregen en vervolgens steeds opnieuw hoogwaardig kan worden hergebruikt. Hierbij heeft hout het voordeel dat het gedurende die levensloop van het product meerdere keren teruggroeit.

“Hergebruik van hout uit duurzame bosbouw als materiaal beschermt ons milieu”, vat Markus Derix, directeur-eigenaar van de Derix-groep, samen. “Met het oog op de huidige uitdagingen waarvoor wij vanwege de klimaatverandering en grondstoffenschaarste staan, is bouwen met hout eigenlijk verplicht. Het hergebruik van houten bouwelementen, dat wij nu hebben gelanceerd, is momenteel nog vrijblijvend. Ik hoop echter dat het snel overal verplicht wordt, zodat we allemaal zo snel mogelijk van de positieve effecten kunnen profiteren.”

Over de Derix-groep

De Derix-groep produceert, levert en monteert constructies van gelamineerd hout en kruislaaghout (X-LAM). Derix heeft meer dan 240 werknemers in dienst op twee productielocaties in Duitsland (Niederkrüchten en Westerkappeln) en heeft daarnaast nog drie andere vestigingen (in Lierderholthuis in Nederland en in Hamburg en Hermeskeil in Duitsland).

- Advertisement -

Laatste nieuws

X