0.4 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

De oerkracht van bomen

ENSCHEDE – Op 13 juli verschijnt ‘De oerkracht van bomen’, een boek van de Italiaanse onderzoeker Giorgio Vacchiano. Hij is werkzaam aan de Universiteit van Milaan en beschrijft de kracht en het aanpassingsvermogen van bomen, maar ook hoe wij beter met de natuur kunnen samenleven.

We zijn geneigd te denken dat bossen statisch zijn, onbeweeglijk. Maar een bos leeft en verandert zeker, in een trager tempo dan wij. Na een bosbrand, vulkaanuitbarsting of vloedgolf volgt geen uitsterving. Integendeel. Zo’n verstoring van het ecosysteem maakt de weg vrij voor nieuwe soorten dieren en vegetatie. Bossen en wouden hebben een natuurlijk aanpassingvermogen. Een veerkracht die ze dankzij miljoenen jaren van langzame evolutie hebben opgebouwd. Maar is deze weerbaarheid voldoende om de extreem snelle veranderingen door de aanwezigheid van de mens en klimaatverandering aan te kunnen?
Van het Yellowstone National Park in de Verenigde Staten tot het regenwoud van Haida Gwaii in de Stille Oceaan, tot de Val Sessera in Italië, Vacchiano onthult bij elk bos de verbindingen: tussen bomen, tussen bomen en dieren, en tussen bomen en de mens. De oerkracht van bomen vertelt over de kracht van bossen en wouden, maar ook over hoe we beter met de natuur kunnen samenleven.

Giorgio Vacchiano (1980) is een Italiaanse onderzoeker van bosbouw aan de Universiteit van Milaan. Hij was genomineerd als een van de elf beste jonge onderzoekers ter wereld.

De oerkracht van bomen | Giorgio Vacchiano | ISBN 978 90 830 5868 9 | 252 pagina’s | paperback| Vertaling:Edwin Krijgsman |13 juli 2020 | € 20

- Advertisement -

Laatste nieuws

X