-1.1 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Combilift bouwt nieuw

MONAGHAN – CombiLift, de Ierse fabrikant van 4-weg zijladers en specialist in machines die lange en zware materialen kunnen verplaatsen, opende op 25 april 2018 een nieuwe productiefaciliteit in Monaghan in Ierland. CombiLift exporteert naar ruim 85 landen. Combilift is een relatief jong bedrijf dat in 1998 het levenslicht zag. MABO-lifting in Enkhuizen is de exclusieve importeur voor de Nederlandse markt.

Combilift heeft 46 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van de ruim 45.000 vierkante meter grote locatie. De nieuwe locatie levert de komende drie jaar tweehonderd nieuwe banen, bovenop de huidige 550 banen. De opening van de fabriek valt samen met de twintigste verjaardag van het bedrijf en de presentatie van een aantal nieuwe producten. CEO Martin McVicar vertelt: “We focussen op niche-markten, simpelweg omdat het in de markt van de gewone vorkheftrucks voor ons niet mogelijk is om de concurrentie aan te gaan met grote bedrijven als Nissan, Toyota en Mitsubishi. We hebben ons dus gespecialiseerd in machines die zich toeleggen op de verplaatsing van lange materialen, zoals metaal en hout. Veel van onze zijladers gaan naar toeleveranciers voor de bouw. In de bouw zien we dat volumes en omvang van producten, met dank aan veel prefab, groeien. Daarnaast hebben we ons ook nog eens gespecialiseerd in 4-weg zijladers die gebuikt worden in kleine ruimtes.”

Export gericht

Combilift is een sterk export gerichte organisatie. Maar liefst 98 procent van de producten gaat over de grens. Daarnaast heeft het bedrijf een sterke focus op R&D. 7 Procent van de jaaromzet gaat hier naar toe en McVicar is ervan overtuigd dat die doorlopende focus op vernieuwing en verbetering van de producten de sleutel is voor het succes van zijn bedrijf. Met dank aan de R& D is hij in staat om een exportgericht product te ontwikkelen. “We zorgen ervoor dat alle exportgerichte onderdelen van onze heftrucks zo zijn ontworpen dat ze in vervoerscontainers passen. Zo hou je ook de kosten in de hand. Het zijn details, maar wel belangrijke details.” Op de nieuwe locatie is McVicar op zoek naar een combinatie van een verhoging van de productie, terwijl er ook steeds meer klantspecifiek gebouwd moet gaan worden. Dat lijkt tegenstrijdig, maar de afgelopen jaren heeft hij bewezen dat het kan. De afgelopen vijf jaar werd de omzet verdubbeld en Mc Vicar verwacht dat hij de komende vijf jaar opnieuw een verdubbeling kan realiseren.

Groen imago

Combilift besteedt veel aandacht aan verduurzaming en energiebesparing. Zo is 30 procent van het dakoppervlak voorzien van lichtkoepels, zodat bijna volledig kan worden gewerkt bij daglicht. Het overige licht is afkomstig van energiezuinige LED-lampen, voorzien van bewegingssensoren. Zonnepanelen en een houtverbrandingsinstallatie zorgen voor de benodigde energie die nodig is voor de spuitcabines en assemblageruimte. 110.000 liter regenwater wordt opgevangen en hergebruikt. Dat Combilift vanaf het moment van bestaan al groen dacht mag duidelijk zijn. Daar komt nu dus een extra dimensie bij in de vorm van een duurzame bedrijfsvoering. Iets wat MABO-lifting, de Nederlandse importeur erg toejuicht. Tijdens de officiële opening kreeg Combilift het ISO9001 en ISO14001 certificaat uitgereikt.

Nederlandse importeur

Voor de Nederlandse importeur van Combilift, MABO-lifting in Enkhuizen biedt de uitbreiding ook nieuwe perspectieven. MABO-Lifting verzorgt een uitgebreide service richting de klant. Zo beschikt het in Enkhuizen over een uitgebreid onderdelenmagazijn, is het mogelijk voor klanten om via MABO een chauffeursopleiding te volgen en biedt het bedrijf financierings- en leasemogelijkheden. Ook kan men voor regulier onderhoud en keuring bij MABO terecht. Gerwin Heeringa, werkzaam op de verkoop binnendienst bij MABO-Lifting: “Op de nieuwe locatie in Ierland heeft Combilift het aantal productielijnen uitgebreid van twee naar vier stuks. Hiermee kan de productie op termijn verdubbeld worden. Dat betekent dus dat de levertijden verkort kunnen worden.” Ook het nieuwe onderdelenmagazijn wat deels geautomatiseerd is, moet bijdragen aan een snellere onderdelenvoorziening en dus de mogelijkheid om sneller te reageren bij een reparatie of onderhoud.

Veel van de diensten van MABO-lifting zijn er al langere tijd, maar Heeringa verwacht dat de dienstverlening verder geperfectioneerd gaan worden. “Op verzoek van een klant maken we een 3D-lay-out van zijn magazijn of opslaghal. Die kunnen we dan 3D inrichten, zodat er een unieke en optimale opslag ontstaat. Dat doen we in overleg met Combilift Ierland. Deze optimalisering betekent in praktijk een aanzienlijke besparing voor de klant. Door de jarenlange samenwerking met Combilift zijn we in staat een klantgerichte oplossing te bieden als het om transport en opslag van lange lengtes gaat. Maar ook voor zware goederen (tot wel 80 ton) hebben wij een oplossing”, zo laat Heeringa tot slot weten.

Nadere informatie: www.combilift.com, www.mabo-lifting.nl, www.straddlecarrier.nl

- Advertisement -

Laatste nieuws

X