1.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Column: Hout Moet

Hoewel de renovatie momenteel overuren draait, wil de nieuwbouw nauwelijks op gang komen. Sterker nog: er is nu alweer een daling te betreuren in het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouw woningen. Om het tekort van ongeveer 300.000 woningen in Nederland in te lopen moeten we tussen de 80.000 en 100.000 woningen per jaar bouwen. We halen nauwelijks de 60.000.

Iedereen heeft het over tekorten aan bouwmaterialen, maar in het hout hebben we bijvoorbeeld bijna altijd alternatieven voorradig. Het grootste probleem ligt bij de gemeentes. Er is geen enkele beloning voor daadkracht, terwijl risicomijdend gedrag niet alleen beloond maar ook getolereerd wordt. Procedures duren zo lang, dat bouwmaterialen nooit op tijd besteld kunnen worden of soms maanden klaar staan voor levering of betaling.

Het was al geen feestje toen de centrale overheid verantwoordelijk was, maar nu de verantwoordelijkheid bij de gemeentes ligt is het pure ellende. Beschamend hoe de bureaucratie in Nederland zegeviert. Gemeentes schuiven de taken af op regionale Omgevingsdiensten, die weer dure consultants over het hele land het werk laten doen. Die worden vervolgens per uur betaald, dus rekken iedere procedure.

Spreek gemeentes aan op hun verantwoordelijkheden als je te maken krijgt met onnodige vertragingen in vergunningsverlening. Er moet iets gebeuren om te voorkomen dat bestaande huizen geforceerd 9 procent per jaar in waarde stijgen (onder andere door tekort aan nieuwbouw) en een volgende crisis zich binnen een paar jaar alweer kan aandienen.

Robbert Jan Dekker

- Advertisement -

Laatste nieuws

X