1.4 C
Apeldoorn
maandag 4 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

CNV Vakmensen overhandigt werkgevers petitie om beter cao-bod af te dwingen

Overwerk in Houthandel kan vanaf morgen al stil liggen

UTRECHT – Het is een petitie, maar tegelijk méér dan dat: een afkondiging van het feit dat vanaf morgen overwerk in de Houthandel wellicht niet meer wordt uitgevoerd. Pas als de werkgevers met een reëel bod komen voor de nieuwe cao kan die werkdrempel weer worden weg gefreesd. “We hebben vorige week ons ultimatum aan de werkgevers al uitgebracht. Dat liep dinsdag af. Morgen onderstrepen we dat op de algemene ledenvergadering van de Koninklijke VVNH in Maarssen”, aldus onderhandelaar Souleiman Amallah van CNV Vakmensen.

Het eindbod dat de werkgeverskoepel VVNH (Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen) uitbracht kwam neer op 1 procent loonsverhoging per 1 juni 2021, 1 procent per 1 januari 2022 en over 2021 een eenmalige uitkering van 600 euro bruto.

CNV Vakmensen verlangt per 1 mei 50 euro loonsverhoging per maand en 2 procent structurele loonverhoging per 1 oktober.
Amallah: “Akkoord gaan met dit werkgeversvoorstel betekent direct inkomensverlies voor dit en volgend jaar gezien de verwachte inflatie. En dat in een sector die op volle toeren draait. Bovendien willen we dat de overwerkleeftijdsgrens niet hoger gaat dan 55 jaar. En we willen dat er een goede zwaar-werkregeling komt. Want het werk in deze branche ís zwaar.”

Souleiman Amallah ziet de overhandiging van de petitie donderdag 1 juli als formele onderstreping van de door werknemers erkende actiebereidheid: “Het ultimatum verliep op 29 juni. Wij grijpen deze VVNH-ledenvergadering in Maarssen aan om een officieel startpunt te zetten bij het stoppen met overwerk. Want het is wel weer goed zo. Als vakbonden hebben wij ons soepel getoond om tot een cao te komen. En het wordt pas weer beter als werkgevers met een beter cao-bod komen. Werkgevers claimen er vanwege coronacrisis geen ruimte voor te hebben. Wij weten dat, juist vanwege niet aflatende inzet van de werknemers, de crisis met voldoende vlees op de botten is overleefd. Sterker nog, de omzetten in de branche waren nog nooit zo hoog! Werkgevers weten heel goed dat er aangepaste afspraken mogelijk zijn voor dat enkele bedrijf waarvoor het vanwege coronacrisis wel even heel erg spannend is.”

- Advertisement -

Laatste nieuws

X