-1 C
Apeldoorn
vrijdag 1 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Circulaire buitendeur met plant-based verf

DEDEMSVAART – Circulariteit en het hergebruik van materialen staat volop in de belangstelling. Bedrijven zijn dan ook naarstig op zoek naar manieren om materialen te hergebruiken. Weekamp Deuren in Dedemsvaart presenteert in samenwerking met DSM en PPG Wood Finishes de eerste conceptdeur van gerecycled hout gecoat met een plant-based verf.

Met ingang van 2017 is Weekamp Deuren veel hout van deuren en ramen uit renovatiewerken en slooppanden gaan hergebruiken. Kwalitatieve stukken hout worden gelamineerd/gevingerlast tot een herbruikbare grondstof voor nieuwe deuren. Op die manier kunnen waardevolle grondstoffen opnieuw worden gebruikt.

Naast het streven om met 100 procent ‘groen hout’ te werken, wil Weekamp Deuren ook haar overige productieprocessen zo duurzaam mogelijk inrichten. Een belangrijk component hierin is de coating cq verf van de deuren. Door de samenwerking met DSM en PPG maakt Weekamp Deuren hierin een volgende stap in het verduurzamen van haar producten. Om de deuren te beschermen wordt momenteel gebruik gemaakt van watergedragen verf. Deze watergedragen verfproducten zijn ten opzichte van de voorheen gebruikte oplosmiddelhoudende producten een stap in de goede richting. Maar de industrie staat niet stil en blijft zoeken naar een goede vervolgstap ten aanzien van duurzaamheid. Op dit moment werken de drie pioniers aan een acrylaatverf, gebaseerd op een zogenaamd Plant-based Technology Platform.

DSM is met Decovery koploper op het gebied van ontwikkeling van duurzame grondstoffen voor verf. DSM bindmiddel Decovery dat gemaakt wordt van hernieuwbare bronnen zoals zaden en planten, vormt de basis voor de coating van de deur. PPG Industries is koploper op het gebied van maken van duurzame verf. Door de samenwerking met DSM is recent ook Sigma Air Pure muurverf ontstaan. Een luchtzuiverende, watergedragen, supermatte muurverf op basis van biobased grondstoffen. Door middel van het toepassen van een soortgelijke technologie is het PPG met Decovery van DSM gelukt om een kwast- en spuitbare verf op basis van plantaardige grondstoffen voor houten buitendeuren te maken.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X