-1.1 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Cao-onderhandelingen houtverwerkende industrie verlopen moeizaam

WOERDEN – Op 31 oktober was de eerste onderhandelingsronde voor de cao Houtverwerkende Industrie. Deze bijeenkomst stond in het teken van uitwisselen en toelichten van ieders cao-voorstellen. De voorstellen liggen ver uit elkaar.

Zo wil werknemersorganisatie FNV 5 procent meer loon met een bodem van 100 euro bruto per maand. Daarbij moet loonsverhoging voor iedereen hetzelfde zijn. Verder vraag FNV maatregelen zodat iedereen gezond en vitaal zijn pensioen kan halen, onder andere door oudere medewerkers in de gelegenheid te stellen korter te werken, bijvoorbeeld vier dagen met behoud van 100 procent pensioenopbouw.

In het kader van duurzame inzetbaarheid krijgt iedereen één maal in de 4 jaar een gesprek met een externe loopbaancoach. Dit gesprek geeft inzicht en verwachtingen in de loopbaan. Ook mogelijke belemmeringen komen aan bod. Medewerker krijgt een advies over een vervolg. Daarnaast vinden we dat iedereen recht heeft op een jaarlijks functioneringsgesprek.
Verder pleit FNV voor maximaal 20 procent uitzendkrachten. Uitzendwerk is alleen wenselijk bij piek en ziek.

Voorstellen werkgever

De werkgevers geven toe dat er ruimte is voor betere arbeidsvoorwaarden. Maar laten dat volgens FNV onvoldoende blijken. Zij verwachten van medewerkers maximale flexibiliteit om mee te kunnen in de 24-uurs economie en bieden weinig loon.
Op enkele onderwerpen lijken we het eens te zijn, bijvoorbeeld behoud van seniorendagen.

De werkgevers bieden een loonruimte van 1,75 procent. Ook willen ze toe naar verruiming van het dagvenster. Nu is dat van 7 uur tot 20 uur. Werkgevers willen dit veranderen van 6 uur naar 22 uur. Verder willen ze het werken op zaterdag makkelijker maken. Beide partijen gaan nu elkaars voorstellen bestuderen. De volgende ronde is 20 november.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X