1.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Buitenland geïnteresseerd in KOMO eisen geveltimmerwerk

Een boom voor elke werknemer

Arvas neemt Alindus over

Limburgse lindeboom wint

WAGENINGEN – Het Nederlandse geveltimmerwerk staat bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit en mooie en goede afwerking. Nederlandse bedrijven staan in Europa en daarbuiten bekend om de kritische blik, oog voor detail en strikte regelgeving als het gaat om KOMO gecertificeerd geveltimmerwerk. Mede door regelgeving zijn Nederlandse bedrijven in staat om kwalitatief zeer hoogstaand afgewerkt geveltimmerwerk te leveren.

Tijdens een presentatie van Robert Daamen van SKH aan de British Wood Federation (BWF) werd dit door hun technisch directeur (Kevin Underwood) onderschreven. Nederland is veel verder als het gaat om regelgeving en het toepassen van producten om kwalitatief hoogstaand geveltimmerwerk te leveren. Eén van de voorbeelden daarvan is de problematiek rond openstaande verbindingen in geveltimmerwerk. Sinds de introductie van BRL 0819 gecertificeerde systemen komen we deze probleem hier in Nederland nauwelijks voor, terwijl dit nog steeds één van de grootste problemen met houten geveltimmerwerk is in onder andere Engeland, maar ook andere Europese landen. In Engeland moet een kwaliteitsslag gemaakt worden als het gaat om houten geveltimmerwerk, voordat het hele land vol staat met plastic kozijnen.

De BWF gaat de Engelse standaard herzien en SKH heeft aangeboden haar expertise in te brengen in de expertgroep, om zo de kwaliteit van het Engelse geveltimmerwerk naar een hoger niveau te brengen. Door de kwaliteit naar een hoger niveau te tillen, zorgt SKH er ook voor dat het gebruik van hout als constructiemateriaal gepromoot kan worden. De Nederlandse KOMO BRL-en voor onder andere gevingerlast- en gelamineerd hout, maar ook voor verfsystemen, lijmen en verbindingstechnieken zouden hier perfect voor kunnen worden gebruikt. De uitdagingen die we in Nederland hebben (gehad) met houten geveltimmerwerk zijn niet uniek voor Nederland, die komen overal naar voren. De houtsoorten die worden gebruikt zijn in veel gevallen dezelfde (Sapeli, Meranti, Iroko), net als de eindproducten (ramen, deuren en kozijnen), alleen de productieprocessen, de detaillering en de kwaliteit van sommige grondstoffen is nog al eens verschillend.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X