1.4 C
Apeldoorn
maandag 4 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Brand en explosiebeveiliging vraagt om op maat gesneden oplossingen

UTRECHT – Elke situatie in de procesindustrie is anders. Zelfs binnen een branche komen verschillen voor. Het risico op een brand of een stofexplosie zal dus ook variëren van fabriek tot fabriek. Dat geldt ook voor bedrijven die actief zijn in de houtverwerkende industrie. Als specialist in brand- en explosiebeveiliging van industriële processen levert VDL Industrial Products op maat gesneden oplossingen. De in het artikel genoemde technieken zijn van fabricaat Firefly en zijn op de Ligna te zien in hal 26, stand B76.

Bewerkingen van hout kunnen ontsteekbronnen creëren. Niet voor niets dat incidenten met grote regelmaat voorkomen waarbij niet alleen de productie gevaar loopt maar helaas ook slachtoffers te betreuren zijn. Deze gevaren worden door de houtverwerkingssector onderkend, en ontsteekbron detectiesystemen komen dan ook veel voor.
Vaak wordt dit een vonkendetectie systeem genoemd. Echter een vonkendetector detecteert op basis van licht met een fotosensor gloeiende of brandende deeltjes die met het blote oog zichtbaar zijn. Als deze situatie zich voordoet hebben we het al snel over een bereikte temperatuur van zo’n 700°C. Uit ervaring kunnen we zeggen dat veel processen een veel lagere ontbrandingstemperatuur kennen met lage ontsteekenergie, zoals bij bewerkt (verduurzaamd) hout. Dat betekent dat een heet deeltje van bijvoorbeeld 450°C dat niet gedetecteerd en geblust wordt door het vonkendetectie-systeem, toch een brand en explosie kan veroorzaken.

Houtfilters

Houtstukjes of schaafsels kunnen prima oxideren in lucht en dus de hele weg overleven vanaf bijvoorbeeld de schaafmachine naar het filter. In het filter wordt fijn houtstof tegen de filterslangen aangezogen en van tijd tot tijd valt dit door persluchtreiniging naar beneden in de trechter. U kunt zich waarschijnlijk wel voorstellen dat deze omstandigheden en atmosfeer perfect zijn voor een brand of explosie. De beveiliging van filters kan gebeuren door het plaatsen van ontsteekbron detectie op de aanzuigzijde in combinatie met krachtige waternevelblussing. De filters worden daarnaast veelal met explosie drukontlasting uitgerust die de explosiedruk gericht aflaten waardoor het filter binnen zijn bouwsterkte blijft en niet bezwijkt. Om een explosie niet terug naar binnen te laten propageren, worden veelal terugslagkleppen geplaatst die de druk van de explosie gebruiken om razendsnel te sluiten.

Silo’s

Vanuit een filter wordt het product veelal doorgeblazen naar een silo via een pneumatisch transport. Bij voorkeur wordt tegenwoordig voorkomen dat het product daarbij door een ventilator gaat. Bij een silo is het nog belangrijker om de ontsteektemperatuur in de gaten te houden. Het is namelijk zo dat wanneer een heet deeltje opgesloten raakt in een productlaag, wat in een silo natuurlijk gemakkelijk zal voorkomen, de ontsteektemperatuur lager zal zijn dan wanneer voor hetzelfde product sprake is van een laagje of stofwolk. Hier heeft detecteren op een lagere temperatuur dan ook altijd nut. Bij silo’s met hout kan in bepaalde omstandigheden ook sprake zijn van broei. Voor silo’s zijn detectoren te leveren die gassen kunnen detecteren welke in een vroegtijdig stadium van brand vrijkomen zoals bij smeulnesten.

Schaaf- profileer en schuurmachines, paneelpersen, shredders

Schaven op hoge snelheid leidt tot hogere temperaturen als gevolg van frictie wat het proces kwetsbaar maakt voor brand. Voor grotere machines en persen kunnen detectoren ingezet worden die ontsteekbronnen in een zeer vroege fase detecteren. Hoe dat er uit ziet hangt zeer af van de machine, maar met name specifieke delen zoals de invoerrollen, transmissie en schaafkoppen verdienen aandacht. Watermist (Quick Suppression System) is bij deze processen zeer effectief en kan gebruikt worden zonder veel schade aan de machine omdat het kortstondig werkt met weinig water, in tegenstelling tot bijvoorbeeld sprinklers.

Quick Suppression Systeem

Het test protocol voor Quick Suppressie Systemen genaamd DFL TMI70307-1261 kent strikte voorwaarden voor de maximaal geaccepteerde blustijden en omvat het hele systeem inclusief detectie, blussing en besturing. Het is ontworpen om branden en vlammen in een zeer vroeg stadium te detecteren en te blussen. De complete responstijd van het systeem is bij voorkeur niet meer dan 1-3 seconden.

Edwin Reijnen, sales engineer brand- en explosiebeveiliging bij VDL Industrial Products

Nadere informatie:
Firefly
Hal 26, stand B76
www.firefly.se

- Advertisement -

Laatste nieuws

X