8.4 C
Apeldoorn
vrijdag 1 maart 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Brabantse Moeierboom doet mee aan Europese verkiezing

LEERSUM – De eeuwenoude karakteristieke Moeierboom op de Markt in het Brabantse Etten-Leur maakt als Nederlandse kandidaat kans op de titel Europese Boom van het Jaar. Van 1 tot en met 28 februari kan iedereen stemmen via www.deboomvanhetjaar.nl om de boom aan de overwinning te helpen. 

De Moeierboom werd in oktober vorig jaar tijdens de nationale verkiezing verkozen tot De Boom van het Jaar 2020. Dit met een overweldigende meerderheid van 3.593 stemmen. Op nummer 2 eindigde de tweestammige vleugelnoot in Middelburg (provincie Zeeland) met 2.450 stemmen. Op plek 3 is geëindigd de rode beuk in Domies Toen te Pieterburen (provincie Groningen) met 2083 stemmen. Deze verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door SBNL Natuurfonds in Leersum.

Bewustmaking

Maaike Brasz, rentmeester SBNL Natuurfonds: “Deze verkiezing heeft tot doel om mensen bewust te maken van het belang en de schoonheid van bomen. De Moeierboom is beeldbepalend in de omgeving waar ze staat en vormt een prachtig beeld met de gebouwen om haar heen. Bovendien is ze een ware multitasker. De boom vervult een functie in de productie van zuurstof, de opslag van CO2 en water. Ze is ook een bolwerk van biodiversiteit, want ze kan tot wel 30.000 beestjes en micro-organismen herbergen.”

De Moeierboom

In Etten-Leur staan circa 1.350 linden van verschillende soorten. Hun hartvormige bladeren staan symbool voor de liefde, hun bloesem voor vruchtbaarheid en kalmte. De oudste linde staat op de Markt, de Moeierboom. De Moeierboom is een grootbladige linde (Tilia platyphyllos) die al meer dan 345 jaar geleden geplant werd. Dat gebeurde op de plek waar in de Middeleeuwen recht werd gesproken. Een plek waar misdadigers werden veroordeeld en onschuldigen werden vrijgesproken.

Unieke vorm

De Moeierboom heeft een unieke vorm. Een lindeboom van deze leeftijd had wel 20 meter hoog moeten zijn. Waarschijnlijk door blikseminslag of een storm is zij lang geleden haar top kwijtgeraakt. Vanwege haar leeftijd worden de zware takken ondersteund door een ijzeren frame. Door goede zorg en deskundige snoei, heeft de boom haar opvallende kroonvorm altijd behouden.

Praktische informatie

Van 1 februari t/m 28 februari mogen alle Europeanen een maand lang hun stem uitbrengen op de genomineerde bomen voor de Europese Boom van het Jaar verkiezing. Er wordt gevraagd op twee bomen te stemmen. SBNL Natuurfonds roept Nederland op om in ieder geval te stemmen op de Moeierboom via www.deboomvanhetjaar.nl. Aan deze Europese verkiezing nemen zestien landen deel. De uitslag wordt in maart bekendgemaakt in het Europees Parlement te Brussel.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X