1.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Boze klanten bellen banken plat

AMSTERDAM – In een ‘openlucht callcenter’ van Milieudefensie op de Dam in Amsterdam bellen bekende Nederlanders als Froukje Jansen, boze bankklanten en burgers de banken plat. Ze vragen ABN AMRO, ING en de Rabobank te stoppen met het financieren van de palmolie-industrie.

Ook in Utrecht, Den Haag, Nijmegen, Eindhoven, Maastricht en vanuit honderd huiskamer-meet-ups in het hele land gaan burgers banken bestoken met mail en telefoontjes. De actie vindt plaats op zaterdag 17 november tussen 11.00 en 13.00 uur. Het pop-up callcenter biedt plaats aan achttien bellers. Op een groot scherm zijn filmpjes te zien over de verwoesting van het regenwoud en er wordt bijgehouden hoeveel mensen aan het bellen zijn. Voorbijgangers kunnen even in de bankjes gaan zitten om te bellen. Een van de BN‘ers die meedoet is Froukje Jansen, presentatrice en auteur van het boek ‘Duurzaamheid van binnenuit’.

Stop palmolie-industrie

De bellers vragen de banken om te stoppen met het financieel steunen van de palmolie-industrie. Palmoliebedrijven verwoesten op grote schaal het regenwoud, vernietigen flora en fauna en verjagen de lokale bevolking van hun land. Onlangs bleek uit een rapport van Milieudefensie dat ABN AMRO, ING en de Rabobank hun klanten laten investeren in beleggingsfondsen waar controversiële palmoliebedrijven in voorkomen. Een aantal van deze fondsen kreeg zelfs het stempel ‘duurzaam’.

De drie grote Nederlandse banken investeerden de afgelopen jaren bijna 5 miljard euro in de palmolie-industrie. Palmolie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en zit in talloze producten als pindakaas, pizza, cosmetica en zeep. Maar de productie en verwerking veroorzaken naast een ecologische ook een humanitaire ramp.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X