1.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Bouwsector kan niet zonder jonge bouwhelden

De bouwsector kan niet zonder een nieuwe generaties bouwhelden. Maar hoe worden die talenten gevonden, geworven en behouden? Ivo van Koelen, Building Talent bij Building Heroes, stelt in The Human Agenda dat oudere bouwprofessionals zich zouden moeten aanpassen aan de nieuwste generaties bouwhelden.

Millennials zouden als dag en nacht verschillen met andere generaties, zo luidt het cliché. Ze zouden snel uitgekeken zijn op hun werk en veel meer waarde hechten aan duurzaamheid. Peter Holleman, hoofd projectontwikkeling bij Heembouw, merkt dat generaties bouwprofessionals onderling verschillen. “Ik zie dat jonge bouwhelden zich al kwetsbaarder durven op te stellen dan de mensen van mijn eigen generatie. Dat is belangrijk, want als je je kwetsbaar opstelt en feedback vraagt, dan kun je de balans tussen jouw sterke en zwakke punten ontdekken. Zo haal je het maximale uit jezelf.”
Guus Keusters, manager ontwerp bij Dura Vermeer, gaat een stap verder. “Een nieuwe generatie bouwhelden heeft een andere kijk op de bouw, die de branche op z’n grondvesten gaat laten schudden. Bovenal zijn ze in staat om innovaties echt te benutten”, aldus Keusters.

Bied jonge helden purpose

Hoe worden die jonge bouwhelden gevonden en behouden? Daag ze voldoende uit, stelt Marieke Roorda, directeur bij Kinkels: “We zijn er met z’n allen, zowel de bedrijven als jongeren, verantwoordelijk voor dat er voldoende uitdaging is. Deze nieuwe generatie wordt namelijk ongelukkig van een omgeving zonder prikkels. Dat treft, want juist door prikkels ontdek je pas écht waar je goed in bent.”

Jeroen Meerum Terwogt, oprichter van Building Heroes, herkent wat Roorda zegt: “Millennials en Generatie Z hechten meer waarde aan purpose: werk moet een maatschappelijke waarde hebben. Ze werken liever op toffe projecten, dan dat ze voor het grote geld kiezen. Ook zoeken ze continu naar manieren om zich, naast hun werk, te ontwikkelen. Met de Construction University, een traineeship voor talenten in de bouw en infra, proberen we hierop in te spelen. In dit programma staat persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal en krijgt hun werk maatschappelijke betekenis. Zo wordt de bouw hopelijk nog aantrekkelijker voor jongeren en waarborgen we continuïteit.”

Volgens Ivo van Koelen, Building Talent bij Building Heroes, mag de oude garde zich ook aan jongeren aanpassen. “De oude garde bezit veel kennis over de techniek en traditionele bouw, terwijl de jonge generatie juist goed met software om kan gaan. Willen we alles uit deze innovaties halen, dan vraagt dat om aanpassingsvermogen van degenen die al zo’n 40 jaar in de branche werken. Het is tijd dat de oude garde zich aanpast aan jongeren.”

- Advertisement -

Laatste nieuws

X