0.9 C
Apeldoorn
maandag 4 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Bouw- en installatiepakket voor opstart op Duitse markt

ARNHEM – In Duitsland is er in veel sectoren een tekort aan vakmensen, waaronder in de bouwsector. Hier ligt een kans voor Nederlandse bedrijven, zij kunnen van deze situatie profiteren door opdrachten aan te nemen, waar de Duitse bouwbedrijven niet aan toe komen. Daarbij moeten de Nederlanders uiteraard rekening houden met de nationale wet- en regelgeving, anders kan het slecht uitpakken.

Volgens Sönke Denker, jurist bij de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK), vonden er in het eerste halfjaar van 2018 regelmatig invallen op Duitse bouwplaatsen plaats. Zo was er in januari een grote inval in de aan Nederland grenzende deelstaat Nordrhein-Westfalen en enige tijd later ook in een deelstaat in Noord-Duitsland. Daarbij richten de Duitse autoriteiten zich vooral op illegale werknemers uit andere Europese of niet-Europese landen, die mogelijk op Duitse bouwplaatsen worden uitgebuit. Deze illegale werknemers zijn vaak niet of slecht geregistreerd door hun werkgevers. Naast de bescherming van deze werknemers speelt bij invallen ook de enorme financiële schade die jaarlijks door zwartwerk ontstaat een belangrijke rol.

Na een inval op de bouwplaats, moeten bedrijven er voor blijven zorgen dat ze hun zaken goed op orde hebben. “Bedrijven die ervan uitgaan dat na eerdere invallen de rust is teruggekeerd, begaan een vergissing. Zij lopen het risico om pijnlijk hiervan op de hoogte te worden gebracht, als zij na een onverwachte controle mogelijk weer boetes opgelegd krijgen of gedwongen worden hun werkzaamheden stil te leggen”, aldus Denker. Bouw- en klusbedrijven moeten zich daarom bewust zijn van het feit dat de sector al onder bijzondere aandacht van controleurs staan. Ook wanneer een werknemer niet uitgebuit wordt, maar de werkgever simpelweg vergeet om hen te registreren en zich hier niet van bewust is, dreigen boetes.

De Duits-Nederlandse Handelskamer helpt Nederlandse bedrijven graag op weg om juridisch alle formaliteiten op orde te krijgen voordat zij in Duitsland aan een bouwproject beginnen. Dit onder andere met het eigen ontwikkelde bouw- en installatiepakket. “Met dit pakket helpen wij bedrijven administratief op weg om in Duitsland aan de slag te kunnen. Daarnaast helpen wij bedrijven met de aanmelding bij de juiste instanties en kunnen onze juristen en fiscale experts adviseren over aspecten die daarnaast nog komen kijken bij zakendoen in Duitsland”, aldus Denker.

Nadere informatie:
Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK)
Telefoon: 070 – 311 41 65
www.dnhk.org/nl/bouwpaket

- Advertisement -

Laatste nieuws

X