4.3 C
Apeldoorn
maandag 26 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Boomfeestdag verplaatst

TILBURG – Boomfeestdag-2021 wordt verplaatst van 17 maart naar 10 november. Vorig jaar werd de viering in verband met corona al twee uitgesteld en de aanhoudende pandemie maakt uitstel opnieuw onontkoombaar.

“We hebben gedacht aan een Corona-proof-Boomfeestdag, maar we willen dat alle kinderen die mee willen doen, ook echt mee kunnen doen aan dit traditionele natuurfeest en dat kan niet”, aldus Peter Derksen, directeur Stichting Nationale Boomfeestdag. “Uitstel is niet alleen voor de natuur, maar ook voor de leerlingen uit groep 6 en 7 heel jammer. Samen bomen planten onder schooltijd is een unieke gebeurtenis. Het houden van een Boomfeestdag is feitelijk de allereerste klimaatmaatregel om de jeugd een leefbare gezonde toekomst te bieden. Tijdens een Boomfeestdag kunnen zij zelf hun boompje bijdragen en raken ze betrokken bij de natuur.”

Extra groene handen

“Deze keer verwachten we extra veel bomenplantertjes omdat het belang van Boomfeestdag nadrukkelijk is opgenomen in de onlangs gepresenteerde Bossenstrategie van het Ministerie van LNV. Door de vele positieve reacties is de verwachting dat dit jaar, in plaats van de reguliere 100.000 kinderen, ruim 110.000 kinderen tussen de 9 en 11 jaar mee doen aan dit natuurfeest. En dat in 280 gemeenten. Een groei van 75 naar 80 procent”, aldus Derksen.

Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn was de gastgemeente voor Boomfeestdag 2020. Op 10 november zal deze gemeente wederom gastgemeente zijn. Prinses Irene zal in het naar haar vernoemde bos, samen met kinderen, een populier planten, haar Levensboom. Dit bos krijgt ze (nog steeds) aangeboden ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag in 2018 als dank voor haar decennialange inzet voor kind en natuur.

Acties

Stichting Nationale Boomfeestdag zit tot 10 november zeker niet stil. Kleinschaligere acties worden gehouden met diverse ludieke social-media acties waaraan iedereen, van klein tot groot, kan meedoen. In het kader van de verkiezingen brengt de stichting, samen met Cobra groeninzicht, een Scholenkaart uit: een overzicht van alle basisscholen dat laat zien hoe groen de schoolomgeving is en wat voor effect dit heeft op de leerprestaties en sociale ontwikkeling van het kind. Deze kaart gaat niet alleen naar alle basisscholen maar ook naar de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van alle 352 gemeenten.

Klimaattop

Omdat de Boomfeestdag gehouden worden tijdens de Klimaattop van Glasgow (1-12 november) biedt dat kansen: 500 kinderen uit Alphen aan den Rijn gaan nu al aan de slag met een Klimaatplan. Dit plan wordt nader uitgewerkt. De bedoeling is het plan in te brengen in de Klimaattop Glasgow.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X