-1.6 C
Apeldoorn
vrijdag 1 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

BNA Kubus voor Francine Houben

DEN HAAG – De 42ste BNA Kubus – oeuvreprijs sinds 1965 – is op 1 november uitgereikt aan Francine Houben, spraakmakend architect-directeur en een van de oprichters van het internationaal succesvolle architectenbureau Mecanoo in Delft.

Francine Houben ontvangt 42e BNA Kubus.

In The New Farm in Den Haag werd de BNA Kubus uitgereikt door Hedy d’Ancona, grondlegger van het nationaal architectuurbeleid. Als iemand het verdient deze oeuvreprijs te krijgen, is het Francine Houben, stelt d’Ancona: “Over welke bijzondere kwaliteiten moet je beschikken om als een van de weinige vrouwelijke architecten tot de top van hedendaagse architectuur te worden erkend? Ik denk aan alles wat ze delen; zij en haar mannelijke collega’s. Met daarbij: dat uitzonderlijke vermogen van Francine om door de ogen te kijken van de toekomstige gebruikers van door haar gerealiseerde leef- woon- en gebruiksruimten.”

Ongekend breed oeuvre

De jury onder leiding van juryvoorzitter Joost Ector benadrukt in haar juryrapport Houben’s veelzijdigheid. “Wij, de jury, en vele vakgenoten met ons, zien Francine Houben als de grande dame van de Nederlandse architectuur. Met het toekennen van de BNA Kubus willen we die status onderstrepen. De lijst van gerealiseerde projecten is niet alleen lang, maar wat nog het meest frappeert, is de ongekende breedte van het oeuvre. Van een toneeldecor tot grote stadswijken, van herbestemmingsprojecten in binnensteden tot de grootste bibliotheek in Birmingham. En recentelijk het indrukwekkende National Kaohsiung Center fort the Arts in Taiwan, en de prestigieuze renovatie van de New York Public Library en de Martin Luther King Jr. Memorial Library in Washington.”

Ruimtelijke gedichten

Tijdens zijn lofrede ging architect Hubert-Jan Henket in op wat Houben’s kleine en grote projecten verbindt: “Je kracht om gewone dingen een ongewone beleving te geven. Het zijn stuk voor stuk ruimtelijke gedichten.” Om te vervolgen met: “Architecten als Rietveld, Duiker, Aalto, Eames en Lina Bo-Bardi wisten de modernistische idealen – om een betere wereld te maken voor iedereen – te tillen boven het louter functionele of een kortstondig applaus. Dat zijn de architecten die richting geven aan duurzame architectuur. En in die selecte groep poëtische Modernisten hoor jij, Francine, in een adem genoemd te worden.”

Over de BNA Kubus

De BNA Kubus wordt tweejaarlijks toegekend aan een architect die zowel ambachtelijk als conceptueel excelleert in vakmanschap, die een bijdrage levert aan de ontwikkeling van het architectenvak en de architectuur, en die een herkenbaar en innoverend oeuvre heeft opgebouwd.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X