0.9 C
Apeldoorn
maandag 4 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Bezoek Digital Days SCM

Een boom voor elke werknemer

Arvas neemt Alindus over

Limburgse lindeboom wint

RIMINI (I) – Op uitnodiging van SCM Nederland bezochten zo’n zestig relaties van de SCM (en SCM dealers Gerretsen Wijhe, H&M en J. W. Vos) de SCM-Digital Days in het Italiaanse Rimini. Het bezoek aan de beurs werd gecombineerd met een bezoek aan diverse productielocaties van SCM in Rimini en directe omgeving.

Van donderdag 25 januari tot en met zaterdag 27 januari waren de Nederlandse relaties te gast bij SCM. Aanleiding was het evenement ‘Digital Days’ dat plaatsvond op de SCM-hoofdlocatie. Zo’n tweeduizend bezoeken vanuit de hele wereld waren afgereisd naar Rimini om daar kennis te maken met de nieuwste technieken en vooral de digitalisering die, zoals SCM dat zelf zegt, onomkeerbaar is.

Massief

SCM is doorlopend op zoek naar de balans tussen industriële productie en individuele behoeften van klanten. Zo was er tijdens de Digital Days ruim aandacht voor de SCM-technologie voor het verwerken van een variëteit aan massieve houbewerkingen. Meerdere toepassingen voor de productie van ramen, deuren, trappen, meubels werden gedemonstreerd op de Accord 25 F voor rechte en gebogen raamonderdelen met de automatische MATIC werktafel, aangestuurd door de Maestro Software. Ook was er veel belangstelling voor de flexibele Accord wd bewerkingscel om zestien raamonderdelen te produceren zonder aanwezigheid van de operator.

Kantenaanlijmen en schuren

In de rij kantenaanlijmers was er veel aandacht voor de 21,5’ multitouch besturing met een 3 D-weergave van het paneel dat wordt verwerkt. De nieuwe generatie ’E’-units zijn ontworpen om een solide balans te bieden tussen lichte bewerking en stabiliteit. Het AirFusion systeem verhoogt de capaciteit tot +10 procent en verkort de in- en uitschakeltijden met 50 procent. SCM heeft een naam hoog te houden op het gebied van breedbandschuren. Zo werden verschillende machineconfiguraties getoond, van kalibreren en schuren tot en met het realiseren van aantrekkelijke en eigentijdse afwerkingseffecten. Veel belangstelling had het internationale bezoek voor het DMC Eurosystem, ideaal voor de verwerking van gefineerde, MDF keukendeuren en sanchwichdeuren.

Digital hub

Veel bedrijven zijn, eigenlijk zoals altijd, op zoek naar het verhogen van de productiecapaciteit in combinatie met verhoging van kwaliteit van het eindproduct. Bijna zonder uitzonderingen vertelden de SCM-genodigden uit Nederland dat er op dit moment voldoende werk voorhanden is. Personeel is een item. Vaak is kundig personeel niet voorhanden. Bovendien kiest een aantal bedrijven bewust om op personeelsgebied niet verder uit te breiden. Dit is overigens een ontwikkeling die niet alleen voor Nederlandse bedrijven geldt. SCM is dan ook al langere tijd op zoek naar optimalisering van het productieproces, bijvoorbeeld door automatsering en digitalisering. Toch is er nog wel wat koudwatervrees en dat is exact de reden dat SCM bedrijven uitnodigde voor de Digital Days. Arianna Barresi, verantwoordelijk voor de PR en Communicatie van de SCM Group: “We laten zien dat het niet zo moeilijk is als het lijkt. De investering is het zeker waard. Naast innovaties op diverse machines hebben we deze huisshow vier speerpunten: Maestro Smartech, Maestro Datalink, Maestro Suit en Maestra Xplore. Maestro Smartech bijvoorbeeld zorgt voor een directe verbinding tussen de gebruiker en ons serviceapparaat. Bij stilstand wil je de storing snel analyseren en oplossen. De gebruiker of monteur heeft een bril met ingebouwde camera en kan zodoende onze servicemedewerkers in Italïë laten meekijken bij de storing. Hij heeft zijn handen vrij om de aanwijzingen van de service-afdeling op afstand op te volgen. Zo kan de storing op afstand en de klok rond worden verholpen. De tweede speerpunt: het krachtige Maestro Suite omvat een compleet software systeem voor alle soorten bewerkingen en processen. Bij Maestrp Datalink gaat het om de opslag van data. Data en informatie wordt steeds waardevoller. Vanuit Maestro Datalink kan alle beschikbare informatie op ieder moment worden opgevraagd. Het gaat daarbij niet alleen om informatie over bewerkingen, maar ook informatie over onderhoud aan de machine en storingen die in het verleden plaatsvonden.”

Productielocaties

Om inzicht te krijgen in de productie van de diverse machines kreeg het Nederlandse gezelschap de mogelijkheid om een kijkje te nemen op een aantal productielocaties en het onderdelenmagazijn van SCM in de directe omgeving van Rimini. Op de eerste locatie kreeg de groep een inkijkje in de productie van de mainframes van de nestingmachines en de opdeelzagen en de 1 kilometer lange poedercoatlijn. De honderden meters lange assemblagelijnen van de opdeelzagen en de breedbandschuurmachines gaven zicht op de Lean werkwijze, waarbij digitale schermen de medewerkers vertellen hoeveel tijd zij hebben voor het afronden van hun deel van het totaal. Ook geven deze schermen de medewerker informatie over productiviteit, testresultaten en of uiteindelijk de gestelde doelen worden gerealiseerd.

Tussentijds in het proces is er veel tijd voor kwaliteitscontroles. De aantallen zijn indrukwekkend. Zo verlaten dagelijks 3 à 4 klantspecifieke nesting-machines de fabriek. Ook wat betreft opdeelzagen en breedbandschuurmachines worden die aantallen gerealiseerd. In totaal produceert de SCM-Group jaarlijks zo’n 17.000 machines. Op de negen locaties in Italië zijn in totaal zo’n 3500 medewerkers actief, waarvan ruim duizend medewerkers zich richten op kwaliteitsbewaking en controle en innovatie.
Ook een kijkje in het onderdelenmagazijn maakte onderdeel uit van de trip. De vele duizenden onderdelen van alle SCM-machines liggen in Rimini op voorraad en kunnen binnen Europa in 24 uur worden uitgeleverd. Buiten Europa gebeurt dat in 48 uur. Veel van de processen zijn geautomatiseerd. Voor de kleinere onderdelen is een volledig geautomatiseerd orderpicksysteem ontworpen dat 12.000 onderdelen omvat.

Voor de Nederlandse deelnemers was het bezoek aan de Digital Days in combinatie met het bezoek aan de SCM-productielocaties en het gevarieerde ontspannende nevenprogramma een interessante en prettige tijdsinvestering.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X