Corona
Uiteraard heeft ook Van den Berg te maken met de beperkingen als gevolg van het coronavirus.
“Maar we mogen niet klagen”, zegt directeur Albert Oudenaarden. “In Brazilië verschilt het per staat, in sommige staten zijn de zagerijen gesloten. Maar we zijn een voorraadhoudende houthandel. Dat betekent dat we een flinke buffer hebben en dat we dus onregelmatigheden in de aanvoer lang kunnen opvangen. Op termijn kunnen er misschien gaten ontstaan, maar daar ziet het vooralsnog niet naar uit. Voor onze klanten is er geen reden om te hamsteren.”
LOPIK – Lisanne de Wit is sinds 1 januari de nieuwe MVO-ambassadeur bij Van den Berg Hardhout BV in Lopik. De houthandel heeft als eerste gekozen om een volledige functie vrij te maken die zich toelegt op alle facetten van het Maatschappelijk Verantwoordelijk Ondernemen, van hoe om te gaan met circulariteit tot en met de arbeidsomstandigheden van de bedrijven in Brazilië waarvan Van den Berg het hardhout betrekt.
Haar eerst indruk van de sector is positief. “Het is een wereld met betrokken en positieve mensen en er wordt met passie gewerkt. Wel ben ik soms verbaasd om te lezen hoe hout, en dan met name tropisch hardhout, geframed wordt. Vaak van buiten de sector, maar soms ook daarbinnen. Dan lees ik bijvoorbeeld ‘wij bieden een duurzaam materiaal want het is geen tropisch hardhout’, hiermee implicerend dat het product duurzaam is en dat tropisch hardhout altijd leidt tot de vernietiging van het tropisch regenwoud. Dat is gelukkig helemaal niet altijd zo. In je keuze voor materiaal moet je ook kijken welke schade of impact het alternatief zelf, bijvoorbeeld beton of composiet, heeft op het milieu, op natuur of het welzijn van medewerkers en lokale bevolking. Ik denk zeker dat FSC® gecertificeerd hout het dan wint van bijna alle alternatieven.”
Van den Berg heeft altijd al een sterke focus op duurzaamheid en het hardhout dat het bedrijf importeert is 100% FSC-gecertificeerd. “Het blijft belangrijk om de boodschap steeds uit te blijven leggen. Ook om onze klanten te ondersteunen. Sommige opdrachtgevers kennen het FSC-logo wel, maar niet het verhaal erachter. Anderen begrijpen het verhaal, maar zijn ook nog altijd in de veronderstelling dat FSC veel duurder is.”, zegt De Wit, die er aan toevoegt dat gebruik van gecertificeerd tropisch hardhout juist een mooie mogelijkheid is om de natuur te beschermen.
“Ik geloof dat, om in onze huidige wereld ontbossing te voorkomen, het natuurlijke bos ook een economische waarde moet hebben. Hiermee kun je het bos in stand houden. Als houtsector hebben we dus een mooie rol. Met ons product hoef je qua landgebruik niet per sé een concurrent te zijn van natuur, maar heb je een mogelijkheid om het te beschermen. Ik vergelijk het met goudwinning of de winning van landbouwgrond. Dat gaat rechtstreeks ten koste van bos. Met de winning van hout uit het bos, mits op duurzame wijze, houd je het bos in stand omdat het, ook op termijn, voor de lokale bevolking een belangrijke bron van inkomsten biedt.”
Bij haar vorige baan bij UTZ (nu: Rainforest Alliance) deed zij ervaring op met eerlijke handel en de certificering van hazelnoten, koffie, cacao en thee en privé bezocht ze meerdere keren het Amazonegebied. “Vanuit die ervaring weet ik dat het een complex systeem is en dat het niet altijd makkelijk is om overtuigd te zijn van de noodzaak als je het niet met eigen ogen gezien hebt.”
Ecologische voetafdruk
Maar, zo vertelt De Wit, haar functie omvat meer. “Ik kijk ook naar onderwerpen als circulariteit en de ecologische voetafdruk van ons bedrijf. Om bij circulariteit te beginnen. Tropisch hardhout is bij uitstek een product dat je keer op keer opnieuw kunt hergebruiken. Het blijft lang bruikbaar op een hoogwaardig niveau. Door het meerdere levens te geven kunnen wij de ecologische voetafdruk ook verlagen. Ik ben op dit moment druk bezig om getallen te verzamelen. Wat is de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van een kuub hardhout. En waar in de keten kunnen we die milieubelasting het beste terugbrengen? Als MVO-ambassadeur is het mijn taak om verder te kijken dan alleen de omstandigheden in het bos. Het is ook mijn taak om de ecologische voetafdruk van het bedrijf te verkleinen. Zonnepanelen op het dak van onze hallen of groene stroom? Het zijn zeker aspecten waar ik in de toekomst naar ga kijken.”