8.4 C
Apeldoorn
vrijdag 1 maart 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Avondklok mag niet leiden tot economische schade

DEN HAAG – De instelling van een avondklok is een heftige maatregel voor iedereen, maar mag onder geen beding leiden tot nog meer economische schade, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet. Alle verkeersbewegingen die ’s avonds en ’s nachts nodig zijn voor economische activiteiten, moeten kunnen doorgaan, stellen zij.

De ondernemingsorganisaties noemen onder meer de bevoorrading van winkels, het draaien van storings- en ploegendiensten, en het bezorgen van maaltijden. “De avondklok mag ondernemers niet nog verder in de ellende drukken. Het aangekondigde systeem met een noodzakelijke werkgeversverklaring lijkt werkbaar, maar de voorbereidingstijd voor ondernemers is kort. We zullen nauwlettend in de gaten houden hoe dit uitpakt.”

Verruiming steunpakket

VNO-NCW en MKB-Nederland hopen dat maatregelen bijdragen aan de indamming van de Britse variant van het virus en het dalen van het aantal besmettingen. Dan kan de avondklok weer worden teruggedraaid en kunnen gesloten sectoren hun deuren weer openen. “Iedereen snakt naar perspectief.” De ondernemingsorganisaties hameren verder op snelle en forse verruiming van het steunpakket. Zo moet de Tegemoetkoming Vaste Lasten sterk worden verruimd, omdat veel ondernemers er nog niet voor in aanmerking komen of het bedrag niet toereikend is.

Reisbeperkingen

De ondernemingsorganisaties hebben begrip voor het aanscherpen van de reisbeperkingen voor bepaalde landen. “Het maakt voor zakelijke reizigers wel verschil of zij naar het buitenland gaan voor een bespreking of om een verkochte machine te installeren. Dat laatste kan in principe doorgaan.”

Thuiswerken

Met het kabinet roepen VNO-NCW en MKB-Nederland iedereen op de regels na te leven – hoe zwaar die ook vallen – om een derde coronagolf te voorkomen. Dat betekent thuiswerken waar dat kan. “De overgrote meerderheid houdt zich daar uitstekend aan.”, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Vorig artikel
Volgend artikel
- Advertisement -

Laatste nieuws

X