-0.9 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Automatisering, onomkeerbaar proces

HANNOVER – Als de 2019-editie van de Ligna één ding duidelijk heeft gemaakt dan is het wel dat we op het gebied van digitalisering en automatisering de komende jaren het nodige mogen verwachten. Alle ontwikkelingen zorgen voor een optimalisering van het productieproces. Het terugdringen van de faalkosten, het optimaliseren van materiaalgebruik, tijdwinst en flexibiliteit zijn steeds genoemde voordelen. Kortom, we hebben hier te maken met en onomkeerbaar proces.

Een van de grote thema’s van de beurs was niet voor niets ‘Integrated Woodworking Technologies – Customized Solutions’. Bezoekers van de show van dit jaar kregen uit de eerste hand te zien hoe de meubelindustrie, de houtbewerkingsbranche en de primaire houtindustrie in het bijzonder de voordelen van de nieuwste digitale oplossingen kunnen benutten om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan. De reeks oplossingen die werden gepresenteerd, is uitgebreid, inclusief alles van 360 graden productiecontrolesystemen, slimme CNC-aggregaten en digitale embossingprinters tot de nieuwste CNC-freesmachines en Sawmill 4.0-technologieën.

Weinig

Op de Weinig-stand in Hal 27 konden bezoekers een complexe productielijn met acht geïntegreerde componenten in actie zien. De productielijn bevatte zowel robottechnologie als Weinig scanners. Alle componenten van de lijn werden centraal bestuurd via Weinig’s nieuwe single-operator Control Suite-systeem. Dit systeem monitort de vervaardiging van halffabrikaten, die vervolgens verder verwerkt worden tot verschillende producten op stroomafwaartse stations. Een van de stations bestaat uit het maken van raamonderdelen met behulp van een Conturex CNC-centrum.

Schmalz

Schmalz presenteerde een VCBL-G K1-vacuümblok dat speciaal is ontworpen voor het nesten van tafels. Door nesten kunnen werkstukken van elke vorm worden gerangschikt met behulp van een nestingskaart, wat resulteert in minimaal snijafval. Het vacuümblok kan direct op de bovenzijde van de rastertafel van de CNC-machine worden geplaatst zonder eerst het tafelblad te moeten verwijderen. Dit betekent dat de gebruiker de machine niet hoeft in te stellen, waardoor lange stilstandtijden worden vermeden. De lage werkhoogte van 30 millimeter betekent dat de VCBL ook kan worden gebruikt in drieassige bewerkingscentra met lage Z-waarden.

SCM

Vanuit de ruim 4.000 vierkante meter grote stand presenteerde SCM zijn ‘Smart & Human Factory’: een hypermodern productiemodel gebaseerd op innovatieve, modulaire en eenvoudig configureerbare cellen geïntegreerd met digitale en automatiseringssystemen en geavanceerde mogelijkheden bieden mens-machine interactie en 360-graden controle over de gehele productiestroom. Dit gebruiksvriendelijke automatiseringssysteem voor houtpanelenverwerking is ontworpen om te reageren op de uitdagingen van mass customization en Industry 4.0. Het proces is gericht op het zoveel mogelijk optimaliseren van paneelzaagsnedes, kantenbewerken en boren, om verspilling, afkeuring en herontwerp tijdens productwisselingen te verminderen.

Biesse

Met zijn B_CABINET Four-software presenteerde Biesse een oplossing die alle fasen van de meubelproductie kan beheren, van 3D-ontwerp tot bewaking van de volledige productiestroom. De software heeft een speciale interface waar gebruikers alle verwerkingsstations en werkstappen voor elke bestelling kunnen definiëren en beheren. Dat omvat alle bewerkingen, van snijden, frezen, boren en kantenlijmen tot assemblage en verpakking. Elk verwerkingsstation ontvangt een werkorder met de productievolgorde, aanvullende informatie over aspecten zoals de te verwerken onderdelen of het gehele project, evenals onderdelenprogramma’s, werklijsten, zaagoprachten en PDF-montage-instructies. De software beschikt over een speciale interface voor het bewaken en besturen van elke verwerkingsfase tot en met de verzending van de bestelling. B_CABINET geeft gebruikers volledige controle over elke stap van hun verwerkingsactiviteiten en biedt hen een realtime grafisch overzicht van de status en uitvoering van orders.

Homag

De stand van Homag stond in het teken van het tot leven brengen van digitale productieconcepten. Op meer dan 5.000 vierkante meter aan weergavemogelijkheden presenteerde HOMAG een reeks geïntegreerde, genetwerkte oplossingen, bestaande uit houtbewerkingsmachines, cellen, systemen en software die bewerkingen van elk formaat kunnen helpen om de volgende stappen naar een gedigitaliseerde toekomst te zetten. Het bedrijf presenteerde demonstraties van zijn nieuwe ‘genetwerkte cel’ -systemen – van ‘Digital Entry’ en de ‘Networked, Digital Workshop’ tot ‘Networked, Individual Cells’. Al deze systemen zijn afgestemd op bewerkingen van elke omvang, van kleine houtbewerkingsbedrijven tot industriële meubelfabrikanten. Elke oplossing is volledig modulair, waardoor gebruikers hun eigen op maat gemaakte oplossingen kunnen configureren. De ‘High Performance Furniture Processing’-showcase van HOMAG is bedoeld voor meubelfabrikanten op industriële schaal die geïnteresseerd zijn in nieuwe technologieën en concepten voor snelle dimensionering en edge-banding.

Felder

Technisch veeleisende productieprocessen vereisen state-of-the-art softwareondersteuning. De reeks F4®Solutions-programma’s ontwikkeld door de Felder Group biedt oplossingen voor meubelproductie en interieurontwerp, nestingoptimalisatie, raam- en deurproductie, 3D-vrije vormen en trappen en trapconstructies, evenals slimme postprocessors . De software van Felder kan naadloos worden geïntegreerd in bestaande productielijnen en verbindt alle individuele verwerkingsstappen tot een slimme, volledig geïntegreerde end-to-end procesketen. F4®Solutions wordt afzonderlijk of als een pakket geïmplementeerd en vereist geen verdere investeringen in nieuwe, netwerkbare machines of andere hightech-installaties. De softwaremodules zijn gemakkelijk te gebruiken, volledig functioneel vanaf het moment dat ze zijn geïnstalleerd en kunnen op elk gewenst moment worden toegevoegd. F4®Solutions opent de weg naar geïntegreerde productie voor kleinere houtbewerkingsbedrijven met behulp van standaardmachines.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X