8.4 C
Apeldoorn
donderdag 29 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Automatisering is een continu proces

Kennissessie Automatisering Massief bij De Groot

ROSMALEN – Afkorten, schaven, CNC-bewerken, lijmen en opsluiten. Aan het proces in de timmerfabriek gaan we niet meer zoveel veranderen. Maar hoe we dit proces doorlopen, daar blijven we aan sleutelen. Tijdens de Kennissessie Automatisering voor Massief Houtbewerken bij De Groot Bewerkingsmachines op 18 november was de boodschap dan ook heel duidelijk: automatisering is een continu proces.

“Het team voor Automatisering van De Groot Bewerkingsmachines is in het afgelopen jaar gegroeid van negen naar zeventien mensen”, zo vertelt manager automation Harld van Hattum in de eerste presentatie van de ochtend. Met deze afdeling verwacht De Groot nu en in de toekomst hét verschil te kunnen maken voor hun klanten. Door repeterende taken te automatiseren, wordt het werk leuker en kan er meer geproduceerd worden.
Een essentieel onderdeel van het Automation team is het koppelen van systemen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld machines direct vanuit de tekensoftware aansturen, maar ook doorgeven aan het ERP-pakket waar elk onderdeel in het proces zich bevindt. Bij sommige timmerbedrijven kunnen afnemers zo live via internet de voortgang van hun order volgen.

Werkplaats van de toekomst

Moet de timmerfabriek van de toekomst volledig geautomatiseerd draaien? Wanneer we naar het verhaal van Jeroen Vorstenbosch, productspecialist Massief luisteren is dat zeker mogelijk, maar niet een voor de hand liggende keuze. “Hout blijft een natuurproduct en daarom is de vakman wel degelijk nog nodig op de werkvloer. Maar waar zet je deze schaarse mensen in? Laat je ze nog balken tillen van 30 kilogram of meer”, vraagt Jeroen zijn toehoorders, die hij met deze vraag aan het denken zet. Hij ondersteunt zijn verhaal met interessante voorbeelden en veel video’s.
Volgens processpecialist André van der Ent moeten buffers op de werkvloer functioneel zijn. “Jouw personeel, machines, ruimte, gewenste doorlooptijd, batchomvang én de wensen van jouw klanten maken dat er één optimaal proces is specifiek voor jouw bedrijf.”

Volgende generatie Conturex

Tot slot krijgen de toehoorders nog een voorproefje van de volgende generatie Conturex. Veel van de feedback van de Nederlandse timmerindustrie is hierin verwerkt. Deze nieuwe lijn CNC-bewerkingscentra is vanaf volgend jaar beschikbaar en gaat de industrie zeker weer stappen vooruithelpen.

Personeelsmanagement

Anouk van Stipriaan van de CBM sluit de ochtend af met bruikbare tips over hoe je jouw personeel voorbereidt op een deels geautomatiseerde toekomst. Ze daagt de bezoekers uit om hun ideale ‘werknemer van de toekomst’ te schetsen en in de discussie die volgt blijkt maar weer hoe groot deze uitdaging voor de timmerindustrie is.

17 februari Massief Dag

De Groot eindigt de ochtend met een leuk vooruitzicht: er komt weer een Massief Dag aan! De hoofdrol voor deze dag is voor de nieuwe Conturex. En daarnaast is er tijdens deze dag veel verwachten op het gebied van automatisering. Want de behoefte aan informatie, zo blijkt immers tijdens deze ochtend, is gigantisch.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X