9 C
Apeldoorn
vrijdag 1 maart 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Architectenbranche ondertekent Klimaatakkoord

DEN HAAG – Het Klimaatakkoord van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties is – last-but-not-least – ondertekend door de BNA. In dat akkoord zitten de afspraken over de gebouwde omgeving die dit jaar aan de zogenaamde ‘bouwtafel’ zijn voorbereid.

Het pakket gaat van goed geïsoleerde woningen tot aardgasvrije wijken en goedkoop en slim verbouwen. In 2030 moeten bijvoorbeeld de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen zijn verduurzaamd. Namens de BNA tekenden voorzitter Francesco Veenstra en directeur Fred Schoorl in het bijzijn van Ed Nijpels, als voorzitter van het Klimaatakkoord.
Nijpels is blij dat de BNA namens de architecten nu ook bij dit urgente plan aansluit: “De uitvoering van het Klimaatakkoord vraagt een maatschappelijke transitie en betrokkenheid van alle branches en mensen. Architecten staan in het hart van deze transitie, omdat zij als geen ander bedreven zijn in het integraal nadenken over en ontwerpen van concrete visies. Nederland staat de komende jaren voor grote ruimtelijke opgaven. Het meekrijgen van mensen hierbij is de grootste uitdaging. Naast technische innovaties zijn sociale, conceptuele, niet-technologische innovaties nodig die mensen enthousiast maken. Architecten doen dit door slim, creatief en met kwaliteit vorm te geven aan een veiliger, mooier, schoner en aangenamer Nederland.”

BNA-voorzitter Francesco Veenstra: “Als ontwerpers van de gebouwde omgeving hebben architecten een duidelijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een krachtig antwoord op de oorzaak van klimaatverandering. Om CO2-neutraal ontwerp als nieuwe norm te bereiken, moeten we passieve ontwerptechnieken, energie-efficiëntiemaatregelen, koolstofreductiestrategieën en hernieuwbare energie in al onze projecten zien toe te passen. De architectengemeenschap in Nederland en wereldwijd ziet het versneld komen tot oplossingen voor de klimaatverandering dan ook als een prioriteit.”

Over BNA

Bijna 1200 architectenbureaus zijn verenigd in de BNA, Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus. De BNA is een netwerk dat modern, creatief ondernemerschap bevordert. Met als drijfveer de kracht van architectuur voor de leefomgeving. De BNA heeft als missie het versterken van architectenbureaus die op kansrijke markten toegevoegde waarde bieden aan opdrachtgever en samenleving.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X