0.1 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Apeldoorn European City of Trees Award 2018

HOUTEN – In Apeldoorn is op vrijdag 8 juni de award uitgereikt waarmee deze stad zich een jaar lang ‘European City of Trees’ (ECOT) mag noemen. De stad ontvangt deze ECOT-award voor de groene uitstraling van de stad én voor de zeer innovatieve concept van ondergrondse groeiplaatsconstructies. De award werd overhandigd door Thomáš Guniš namens de stad Trnava in Slowakije. Deze stad won vorig jaar de award. Boomexperts uit heel Europa woonden de prijsuitreiking bij.

Loco burgemeester Mark Sandmann nam de award in ontvangst. “Het is een prachtige erkenning van de resultaten die we in Apeldoorn hebben bereikt. Het past bij onze ambitie een groene stad te zijn die leefbaar en klimaatbestendig is. Bomen spelen daarin een belangrijke rol.”

Europees initiatief

De ECOT-award wordt sinds 2007 jaarlijks toegekend aan een Europese gemeente die toonaangevende activiteiten ontplooit in boombeleid en -beheer. Initiatiefnemer is de European Arboricultural Councel (EAC), de Europese koepelorganisatie van boomspecialisten in 23 landen. Vanuit Nederland is Branchevereniging VHG bij EAC aangesloten. Eén keer eerder werd de award toegekend aan een Nederlandse gemeente, en wel aan Amsterdam in 2012.

Innovatieve groeiplaatsconstuctie

Na een uitgebreid juryberaad stemde een meerderheid van de juryleden in het voordeel van Apeldoorn. Bomen spelen een fundamentele rol in de ontwikkeling van de stad en dit is ook verwoord in het boombeleidsplan. Sinds de jaren ’90 werkt Apeldoorn aan een speciale substructuur voor straten en pleinen die veel ruimte laat voor de wortels onder de basislagen. Deze ‘bomenbunkers’ voorzien bomen in de stenige stad van goede grond, lucht en water. Een succesvolle formule: Apeldoorn telt inmiddels ruim 350 van deze ondergrondse groeiplaatsconstructies.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X