0.1 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Afdichting bij transitie van kolen- naar biomassacentrale

AALTEN – Duurzaamheid – daar draait het momenteel om. En met die duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zijn ook nieuwe vormen van energie aan een razendsnelle opmars bezig. Houtpellets zijn daar een goed voorbeeld van. Zo wordt momenteel in het Engelse Port of Tyne door de Spencer Group een pellet-faciliteit gerealiseerd voor bevoorrading van de energiecentrale van Lynemouth. Deze wordt omgebouwd van kolengestookt naar biomassacentrale.

In de op- en overslagfaciliteit wordt het Nofirno afdichtsysteem voor kabel- en buisdoorvoeringen van Beele Engineering toegepast. Het systeem van het Aaltense bedrijf wordt ingezet voor ruim 50 kabel- en buisinvoeren (ø 225 mm) naar de drie grote opslagsilo’s en nog eens 50 kabeldoorvoeringen (ø 200 mm) naar de motorbesturingskamers. Een belangrijke uitdaging vormde de ligging van veel apparatuur op een diepte van circa 7 meter onder de grond. Deze ondergrondse ligging kan lekkage veroorzaken met serieuze schade aan de apparatuur tot gevolg.

Brandwerend en waterdicht

Een oplossing werd gevonden in de gecombineerde brandwerendheid en water-, gas- en rookdichtheid van het Nofirno-systeem. Voor een aantal doorvoeringen werd naast het systeem ook de kneedbare rubber Aquastop ingezet waarmee lekkende buis- en of kabeldoorvoeringen, bijvoorbeeld in pompstations, worden afgedicht.

Dubbel duurzaam

Met de keuze voor het Nofirno-systeem wordt bovendien een verdere bijdrage geleverd aan duurzaamheid. Het systeem is aan zware tests onderworpen waarbij de levensduur van het systeem – zonder dat hiervoor onderhoud nodig is – is vastgesteld op 50 jaar. De bijzondere kwaliteit is het resultaat van het werk in Beele Engineering’s eigen laboratoria, het eigen brandlab en een internationaal team van engineers.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X