0.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Actieplan van palmolie-gigant Wilmar houdt ontbossing niet tegen

AMSTERDAM – Het nieuwe actieplan van palmolie-handelaar Wilmar doet niet genoeg om ontbossing voor plantages tegen te gaan. Dat zegt Greenpeace in een reactie op het onlangs gepresenteerde plan van ‘s werelds grootste palmolie-handelaar.

In het plan van Wilmar is geen enkele garantie te vinden die ervoor zorgt dat de leveranciers stoppen met vernietiging van regenwoud voor palmolie. Voor leveranciers wordt het niet verplicht om concessiekaarten te publiceren en er is ook geen deadline voor publicatie. Tevens zijn de consequenties als ze weigeren om deze kaarten vrij te geven onduidelijk. In plaats daarvan moedigt Wilmar de publicatie van deze kaarten nauwelijks aan en belooft het volgend jaar met een nieuw actieplan te komen. “Het zoveelste plan en alweer mooie woorden van Wilmar, maar er ontbreken nog steeds concrete acties die de palmolie-sector voor eens en altijd vrij maakt van ontbossing. Het klimaat en de biodiversiteit hebben niks aan vage plannen, maar schreeuwen om concrete stappen”, aldus Andy Palmen, campagneleider bij Greenpeace Nederland.

Het is onduidelijk hoe Wilmar van plan is zijn toeleveranciers te monitoren. Ook missen details over de manier hoe ze producenten gaan aanpakken die betrapt zijn op ontbossing. Wilmar bleef de afgelopen vijf jaar palmolie inkopen waar ontbossing bij komt kijken, ondanks beloften. Dit plan was een uitgelezen mogelijkheid om met concrete acties te komen voor daadwerkelijke veranderingen in de palmolie sector. Helaas zijn Wilmar’s plannen wederom niet ambitieus en concreet genoeg.

Palmen: “Greenpeace heeft op verschillende manieren geprobeerd om samen met Wilmar naar een oplossing te zoeken, maar ze blijven weigeren een ambitieus plan op te zetten. Bedrijven als Unilever, Nestlé en Mondelez moeten daarom stoppen met het inkopen van palmolie van deze ontbosser.” In 2013 was Wilmar de eerste die beloofde te stoppen met ontbossing voor palmolieplantages. Afgelopen maand onthulde Greenpeace International dat Wilmar van 18 van de 25 palmolieproducenten kocht, die bij elkaar meer dan 260.000 voetbalvelden aan regenwoud kapten sinds 2015.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X