0.9 C
Apeldoorn
maandag 4 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Aandacht voor veilig werken loont

VOORBURG – Bijna zes op de tien werknemers werken in een omgeving waar veel aandacht is voor veilig en gezond werken. Zij geven bijvoorbeeld aan dat zij hier informatie over krijgen, dat mensen zich aan regels houden en dat er een aanspreekcultuur heerst. Er is vooral veel aandacht voor dit onderwerp in bedrijfstakken waar werknemers gevaarlijk werk doen, zoals in de bouw en in de industrie. Aandacht voor veilig en gezond werken gaat samen met een lager verzuim. Dit blijkt uit nieuwe cijfers uit de nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2017 van TNO en CBS.

Veel aandacht voor veilig werken is er in de bouw (78 procent), de industrie (72 procent ) en de landbouw (68 procent). De aandacht voor veilig en gezond werken beperkt zich niet tot de werknemers die zelf gevaarlijk of fysiek zwaar werk doen, maar is er ook bij werknemers in andere beroepen in dezelfde bedrijfstak. Zo geeft in de bouw 77 procent van de werknemers met een technisch beroep aan dat er veel aandacht is voor veilig en gezond werken. Maar ook 75 procent van de werknemers met een administratief beroep in de bouw geeft dit aan.

Aandacht voor veilig en gezond werken gaat in alle bedrijfstakken samen met een lager verzuim. In de bouw bijvoorbeeld bedraagt het percentage verzuim van werknemers die veel aandacht voor veilig en gezond werken ervaren 3,5 procent. Van werknemers in die bedrijfstak die minder aandacht voor veilig en gezond werken ervaren komt het verzuim uit op het verzuim 5,8 procent. In de industrie liggen de percentages iets dichter bij elkaar, respectievelijk 5,1 procent (weinig aandacht) en 3,7 procent (veel aandacht).

- Advertisement -

Laatste nieuws

X