ROTTERDAM – Op 14 mei lanceerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen. Uit cijfers van TNO, CBS en RIVM blijkt dat jaarlijks bijna drieduizend Nederlanders overlijden als gevolg van werken met gevaarlijke stoffen. Dit terwijl werkgevers en werknemers met relatief eenvoudige voorzorgsmaatregelen veel leed kunnen voorkomen.
Met deze voorlichtings- en bewustwordingscampagne vragen het ministerie en haar partners aandacht voor deze kwestie en worden kennis en goede voorbeelden gedeeld via onder andere een reclamespot, een online test (www.hoeveiligwerkjij.nl), werkbezoeken en netwerkbijeenkomsten.
Werkbezoek
In de Maassilo in Rotterdam kwamen tweehonderd ondernemers, sociale partners en experts bijeen om kennis en ervaringen uit te wisselen over werken met gevaarlijke stoffen. Staatssecretaris Tamara van Ark onderstreepte in haar speech het belang van de campagne: “Bijna drieduizend doden per jaar als gevolg van werken met gevaarlijke stoffen. Ik vind dat schokkende cijfers, onacceptabele cijfers. Het gaat niet om het aantal en de kosten die daarmee samenhangen, maar om de mensen die achter die cijfers schuilgaan. Mensen met familie en vrienden, met dromen en verwachtingen. We moeten ermee aan de slag en duidelijk maken dat er vaak iets te doen is aan risico’s van werken met gevaarlijke stoffen. Het is geen gemakkelijke opgave, maar er zijn goede praktijkvoorbeelden waar we allemaal van kunnen leren.”
Cultuuromslag
Voorafgaand aan de campagne-lancering bracht staatssecretaris Van Ark een werkbezoek aan autowerkplaats Ames waar uiteenlopende voorzorgsmaatregelen zijn genomen om medewerkers te beschermen tegen gevaarlijke stoffen als dieselrook, lasrook en accuzuur. De staatssecretaris kreeg een rondleiding in de werkplaats en sprak met managers en werkplaatsmedewerkers: “Vroeger was het normaal en zelfs een beetje stoer om als monteur met handen onder het smeer rond te lopen, terwijl iedereen hier nu met handschoenen werkt. Als iemand toch even snel iets met blote handen doet, wordt hij daarop aangesproken. Een dergelijke cultuuromslag is op veel plekken nodig. Iedereen heeft recht op een veilige werkplek. Beschermingsmiddelen en veilige alternatieven voor gevaarlijke stoffen zijn tegenwoordig vaak voorhanden. Maar het gaat er ook om dat iedereen op de werkvloer zich bewust is van de risico’s en aanwezige oplossingen.”