3.1 C
Apeldoorn
dinsdag 27 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

900 kuub kwaliteitshout onder de hamer

ARNHEM – Op zaterdag 27 februari 2021 organiseren de Bosgroepen de 25e Nederlandse Rondhoutveiling. 900 Kuub kwaliteitshout wordt dit jaar per opbod verkocht. Door de huidige coronamaatregelen vindt de veiling online plaats.

Geïnteresseerden kunnen dus vanuit hun eigen huis bieden op de kavels. Naast een groot aanbod mooie stammen van onder andere inlandse eik, acacia, iep en douglas zitten er ook weer bijzondere kavels tussen.

Uniek

Elek jaar organiseren de Bosgroepen op de laatste zaterdag in februari de Nederlandse Rondhoutveiling. Op deze voor Nederland unieke veiling wordt hout van Nederlandse, en voor een klein deel ook Belgische en Duitse bodem, geveild. Al het hout is van te voren gekeurd. Het gaat om rondhout van bovengemiddelde kwaliteit voor duurzame gebruikstoepassingen zoals meubels, kunstvoorwerpen, restauraties, vloeren en boten. De veiling trekt dan ook ieder jaar veel verschillende bezoekers.
Er is ruim 900 kuub hout aangeboden voor de veiling. Met uitzondering van twee exemplaren zijn alle kavels te bezichtigen op de rolbaan in Schaarsbergen. Een deel van een enorme inlandse eik (kavels 366 en 367) was te zwaar om te vervoeren. Deze stammen liggen daarom nog in park Zypendaal ter bezichtiging.

Prachtige exemplaren

Pieter Westerhof, projectleider Rondhoutveiling en regiomanager Bosgroep Midden Nederland: “Het aanbod hout is ieder jaar weer anders, maar dit jaar zijn er opvallend veel oude dan wel antieke bomen die de recente langdurige droogte niet overleefd hebben, zoals bovenstaande inlandse eik. Deze bomen krijgen via de veiling gelukkig nog een duurzame bestemming, bijvoorbeeld in de vorm van meubels. Eén van de klappers van deze veiling is en flinke zwarte noot afkomstig van kasteel De Haar. Daarnaast hebben we een uitzonderlijk grote taxus. Ook van de boomhazelaar ligt er een flink exemplaar, door droogte gesneuveld en daardoor bij ons terecht gekomen. Een nieuw soort op de veiling is de Portugese laurier. Normaal in struikvorm; bij ons een uit de kluiten gewassen stam. Daarnaast hebben we voor het eerste een klimop en een dwergmispel om te veilen.”

Alexander Pechtold

Ook dit jaar is Alexander Pechtold de veilingmeester. Tijdens zijn studietijd was hij veilingmeester bij Van Stockum’s in Den Haag. In 1995 haalde hij zijn diploma Veilinghouder. Het is dus geen onbekend terrein voor hem.
Bezichtigen en deelnemen
De kavels zijn vanaf zaterdag 13 februari te bezichtigen op de rolbaan bij Schaarsbergen (tot en met 26 februari, dagelijks van 9.00 tot 16.00 uur en op 27 februari van 9.00 tot 11.00 uur). De veiling is op 27 februari online en start om 11.30 uur.
Wie wil meebieden op het aangeboden hout dient van te voren een biednummer aan te vragen en zich te registreren in het veilingprogramma.

Nadere informatie:
www.bosgroepn.nl/rondhoutveiling

- Advertisement -

Laatste nieuws

X