8.4 C
Apeldoorn
vrijdag 1 maart 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Een 54 millimeter deur: klein verschil, groot resultaat

NIJMEGEN – Drie op de vier bestaande woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Bij de isolatie van de gevel spelen goed isolerende deuren en deur-kozijncombinaties een belangrijke rol. Door een deur met een dikte van 38 millimeter te vervangen door een deur van 54 millimeter stijgt de isolatiewaarde fors. Een klein verschil met groot resultaat: het zorgt voor een prettig en comfortabel huis, een lagere energierekening én CO2-reductie.

Voor nieuwbouw is de 54 millimeter-deur al 20 jaar de standaard en voor zeer energie neutrale woningen deuren met een dikte van zelfs 67 tot 80 millimeter dikte. In bestaande woningen worden technisch achterhaalde en slecht isolerende 38 millimeter-deuren, echter veelal vervangen door nieuwe, net zo slecht isolerende en tochtwerende 38 millimeter-deuren. Terwijl het toepassen van een iets dikkere, hoogwaardig isolerende 54 millimeter-deur met isolerende beglazing en de juiste dichtingen een veel beter resultaat geeft. De beperkte meerkosten voor een 54 millimeter dikke deur zijn in korte tijd terug te verdienen.
Bovendien levert het een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen en de wens om CO2-arm te bouwen.

Aanpak van hele woningen geeft het meest resultaat, maar ook bij kleine aanpassingen tijdens regulier onderhoud kunnen flinke stappen worden gemaakt. Juist door bij de mutatie of individuele vervanging van een deur te kiezen voor een 54 millimeter-deur kan er veel winst worden geboekt en een bijdrage worden geleverd aan de lange termijndoelstellingen om ons land energieneutraal te maken.

Isolatieklasse verschaft helderheid

Vanaf april 2021 is aan de hand van het GND-zekerheidslabel de isolatieprestatie van de deur uit te lezen. Door het label met de QR-code aan de scharnierzijde van deur te scannen, wordt zichtbaar wat de isolatieklasse van de deur is: 0 (onvoldoende geïsoleerd, U=3,4), 1 (enigszins geïsoleerd, U=2,4), 2 (goed geïsoleerd, U=1,65), 3 (zeer goed geïsoleerd, U=1,1) of 4 (extra goed geïsoleerd, U=0,8). Hierdoor wordt het voor iedereen een stuk eenvoudiger om te controleren wat in de woning is toegepast. Ook bij controle door een energieadviseur is nu eenvoudig zichtbaar welke waarde de deur heeft en wat de werkelijke isolatiewaarde is die kan worden meegenomen in de berekening van de woningindex.

Deuren van bij GND aangesloten fabrikanten zijn te herkennen aan het garantie- en zekerheidslabel aan de scharnierzijde van de deur. Daarmee zijn naast de isolatieklasse ook de prestaties op het gebied van geluid-, brand-, rook- en inbraakwerendheid en de afkomst van de deur te controleren.

GND is de overkoepelende organisatie van toonaangevende Nederlandse deurenfabrikanten. De aangesloten deurenproducenten maken zich samen sterk voor optimale kwaliteit en prestaties van binnen- en buitendeuren, het bevorderen van het vertrouwen tussen fabrikanten en hun afnemers en maatschappelijke thema’s als veiligheid en duurzaamheid.

Nadere informatie over de GND-isolatieklassen: www.gnd.nl.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X