15.1 C
Apeldoorn
woensdag 4 oktober 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Tentoonstelling: Topstukken van Tico Top

APPINGEDAM – Tico Top uit Kruisweg is al zestig jaar houtsnijkunstenaar. Nu wordt zijn werk tentoongesteld in Museum Stad Appingedam. “In hout kan heel veel.” De expositie ‘Topstukken : 60 jaar houtsnijwerk van Tico Top’ is tot en met 20 februari 2022 te bezoeken.

Top begon in 1962 met het restaureren van antieke meubels. “Daar kwam weleens een kabinet voorbij waarvan het snijwerk stuk was. Dat probeerde ik dan te maken. In het begin leek het nog nergens op, maar het werd wel steeds beter. Ik vond dat leuk werk. In de jaren ’70 en ‘80 kreeg ik contact met een restauratie-aannemer in Amsterdam en daar heb ik heel veel snijwerk voor gemaakt.” Het was ambachtelijk snijwerk: delen van grachtenpanden in de hoofdstad, trappenhuizen, sierwerk op het Joods Historisch Museum “en het ging zo maar door, van het een kwam het ander en kwam het overal vandaan.” Ook aan kerkinterieurs droeg Top zijn steentje bij. Onder meer orgels, koorhekken, preekstoelen en doopvonten kwamen van zijn hand, lezen we op de website van het museum aan de Wijkstraat 25 in Appingedam.

Hij is al van jongs af aan gefascineerd door hout. Zijn vader had een antiekzaak en al vroeg hielp hij mee met reparaties en later restauraties aan houten meubelen. In maart 1962 begon hij zijn eigen bedrijf. Vader had een grote klantenkring, dus er was volop werk. De opdrachten bleven maar komen: meubelrestauraties, zoals staande horloges, maar ook ingelegde tafelbladen. Ook voor kerkinterieurs werd en wordt hij veelvuldig gevraagd: voor orgels, koorhekken, preekstoelen en doopvonten. Voor elke opdrachtgever verdiept hij zich in de stijlen en technieken die zijn toegepast en sluit daar zoveel mogelijk bij aan. Een aantal van deze topstukken van zijn werk zijn in Museum Stad Appingedam te bewonderen.

Inspiratie

Tijdens reizen die Tico en zijn vrouw Aly maken, doet hij veel inspiratie op: hij fotografeert ornamenten en interieurs in binnen- en buitenland. Naast het klassieke houtsnijwerk maakt Tico ook vrij werk: dat is begonnen met een lingeriesetje in hout, als knipoog naar het traditionele werk op een tentoonstelling. En dat leverde zoveel leuke reacties op, dat hij besloot tien bijzondere stukken te maken: zoals onder andere een naaimachine, een accordeon en een rieten koffer met hoed. Ook deze bijzondere objecten zijn te zien bij de tentoonstelling.

Alles draait om hout

In Kruisweg, op het Noord-Groningse platteland vlak onder de Waddenzee, is het atelier van Tico Top gevestigd. Een volledig toegeruste schrijnwerkerswerkplaats waar alles draait om hout. Van eiken tot grenen, kersen tot palissander. Naast moderne machines worden ambachtswerktuigen gehanteerd zoals gutsen, profielschaven, beitels, burijnen en trekmessen.

Tico Top verricht tevens fineerwerk, marqueterie, politoerwerk en alle soorten van antiekrestauratie. Op de website www.tttop.nl zijn veel foto’s te bekijken. Sommige tonen het eindproduct, maar er zijn ook series van foto’s waarmee het hele proces van het begin tot het eind te volgen is. Zoals bij het proces voor het maken van een ‘naaimachine’ en bij de restauratie van het kerkinterieur in Zuidbroek. Top geeft ook lezingen over zijn werk.

Het museum is op dinsdag tot en met vrijdag geopend van 11.00-17.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 13.00-17.00 uur. De expositie loopt tot en met vrijdag 20 februari 2022.

Bekijk hier het filmpje waarin Tico Top alles uitlegt over het werk als houtsnijder en restaurateur.

Nadere informatie:
www.tttop.nl
www.museumstadappingedam.nl

- Advertisement -

Laatste nieuws

X